Для ракет важливим фактором є можливість виробляти двигуни / фото wikimedia.org

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський зазначив, що враховуючи останні дані, росіяни продовжують виробляти велику кількість ракет. Проте, існують певні технологічні нюанси, які не дозволяють вийти на більш потужніше виробництво. В ефірі телемарафону він проаналізував темпи виготовлення ракет РФ.

"Судячи з усього, насправді, вони уперлися в стелю своїх можливостей. Тому що,  з однієї сторони, можна судити, що санкції не працюють і росіяни вийшли на темпи виробництва 115 далекобійних ракет на місяць. При тому, що до повномасштабного вторгнення вони за рік ледь виготовляли по 120 ракет Х-101 і по 120 ракет "Калібр". Але, якщо брати ті цифри, які оприлюднювало ГУР, у вересні росіяни не змогли виготовити той самий показник 115 далекобійних ракет, в плані що стосується ракет Х-101 та "Калібр". Навіть по "Кинджалам" в них такі тенденції, то раніше ледь не по 10 на місяць робили, а тепер (у жовтні- УНІАН) це впало до 4-х ракет. Тобто тенденція така, що певні виробничі проблеми у них є", - акцентував Киричевський. 

Він додав, коли мова йде про санкції, це більше стосується електроніки.

Відео дня

"Власне виробництво електроніки росіяни намагаються організувати. Проблема в тому,  що в них ще досі залишилися інженери, які можуть різну електроніку інтегрувати в бортові комп’ютери своїх ракет. Але, все інше, виробництво двигунів, композитних матеріалів, бойових частин, палива, то росіяни були в цьому самостійні і до повномасштабного вторгнення до України. Відповідно, сподіватися, що санкції мають повністю зупинити виробництво ракет, не варто", - підкреслив Киричевський.

Експерт зазначив, що для ракет важливим фактором є можливість виробляти двигуни.

"Але вони зараз уперлись в стелю виробничих можливостей, тому що крім електроніки потрібні двигуни. Особливість в тому, що, наприклад, для ракет Х-101 та "Калібр" використовується один і той самий тип під різними модифікаціями ТРДД-50. До того ж, вони масштабували виробництво "Іскандерів", виготовляючи по 30 ракет  на місяць, але виробництво балістичних ракет воно завжди затратніше по ресурсам, по спеціальним металам, по грошам - це значно дорожче. Якщо б вони могли свій план виробничий, наприклад, у вересні виконати, то їм не потрібно було б накопичувати (ракети-УНІАН)", - пояснив Киричевський. 

За словами експерта, у світі не існує жодного виробничого процесу, де виробництво можна постійно утримувати на стабільно високому рівні.

"Тобто, десь можуть бути піки продуктивності, а десь піки падіння. Тому, росіяни можуть розраховувати і  сподіватися,  що вони зможуть робити, наприклад, і 150 далекобійних  ракет на місяць, але у них виробничих потужностей таких нема", - зазначив він.

На звуження російських потужностей по виробництву ракет, також могли негативно вплинути випадки "бавовни", які  значно збільшились за останні місяці, в тому числі, на об’єктах ВПК.

"Якщо говорити про звуження виробничих потужностей, на невиконання плану за вересень 2023 року могла вплинути як раз та сама "бавовна" на Смоленському авіаційному заводі, про який наше головне управління розвідки згадувало. Там виготовлялись полімерні елементи для корпусів ракет різних типів",- сказав Киричевський. 

Він додав, що раніше росіяни заявляли про плани виробляти нову ракету Х-50, спрощену версію Х-101, але наразі про це не згадується і "йдеться про виробництво тих самих Х-101". 

Військовий експерт резюмував, що все свідчить про те, що у росіян є стеля можливостей по виробництву ракет, вище якої вони сягнути не можуть.

"Тобто,  видно окремі нюанси з виробничими процесами в них є. Якісь не до кінця зрозумілі, але організаційні моменти по виробництву крилатих ракет у росіян є. Тому, з однієї сторони вони вийшли на жахливо шалену цифру в 115 далекобійних ракет на місяць і зараз Росія "клепає" ракети швидше ніж країни заходу. З іншої сторони, є певні стелі по виробництву тих чи інших ракет є. Могло бути набагато гірше.  Є явно якісь обмеження,  які росіянам, на щастя, не дають стрибнути вище",- констатував Киричевський. 

Скільки ракет у Росії

Як повідомляв УНІАН, за інформацією української  розвідки РФ продовжує випускати і модернізувати свої ракети. Представник ГУР МО України генерал-майор Вадим Скібіцький поінформував, що в жовтні місяці  російські окупанти випустили близько 115 високоточних ракет з дальністю понад 350 кілометрів. Серед них-20 "Калібрів", близько 40 Х-101. А також  за жовтень виробили 4 ракети "Кинджал". Щомісяця РФ виробляє близько 30 балістичних ракет "Іскандер-М" і 12 крилатих "Іскандер-К". А також проводить модернізацію Х-22, які переробляють в ракети Х-32, йдеться про приблизно 9 одиниць на місяць.

Також у головному управлінні розвідки Міноборони України повідомляли, що зараз кількість ракет, накопичених РФ тримається на рівні минулого року, зокрема, російські загарбники мають в запасах близько 870 високоточних ракет оперативно-стратегічного і стратегічного рівня, які можуть вражати об'єкти на відстань понад 350 кілометрів.

Вас також можуть зацікавити новини: