За словами Арестовича, під Соледаром значно збільшилася кількість полонених РФ / скріншот

Колишній радник Офісу президента Олексій Арестович прокоментував підозрілі "ворушіння" російських військ, які почалися на тактичному рівні на Запорізькому напрямку в районі Оріхового, а також розповів про ситуацію під Соледаром та Бахмутом.

Як він зазначив у коментарі російському блогеру Марку Фейгіну, там дійсно є певні "ворушіння" з боку окупантів: наразі їхнє головне завдання - відсунути якомога далі українську артилерію для того, щоб вона не діставала до залізниці.

Йдеться про умовний напрямок Волноваха-Мелітополь-Токмак, на якому ЗСУ завдають болючих ударів й ріжуть логістику росіян. Разом з тим українцям не варто думати про повторне "взяття Запоріжжя".

"Завдання не наступальне. Ні про яке взяття Запоріжжя, Комишувахи та іншого не йдеться і близько. Вони не здатні цього зробити. Це спроба трохи зрушити артилерію хоча б на кілька кілометрів, щоб вона перестала діставати", - заявив Арестович.

Також він прокоментував ситуацію під Бахмутом та Соледаром. Там наразі тривають важкі бої, як і в Авдіївці та Мар'їнці. За словами екс-радника ОП, це все ще один з найголовніших напрямків, на якому противник зосередив свій удар. Туди Росія стягнула свої кадрові війська: спецназ, десантників, найманців ПВК, проте ЗСУ стоять там на смерть, як і на всіх українських територіях.

Арестович зазначає, що значно збільшилася кількість полонених РФ під Соледаром, що свідчить про невдачу росіян у прямих зіткненнях.

"Збільшилася кількість полонених під Соледаром. Насправді Соледар - це лише один з вузлів великого району оборони. Там зараз йдуть бої й стали показувати дуже багато полонених. А що таке полонені? Це означає ближні бої, невдалі бої для противника", - сказав він.

При цьому російське керівництво провалило поповнення мобілізованими на активних ділянках фронту: Кремль залякував Україну тисячами й десятками, але за фактом відбулися лише тактичні поліпшення, на рівні 5-6 батальйонно-тактичних груп.  

БТГ такого роду є на Лиманському напрямку, йде постійне поповнення напрямку Соледар-Бахмут і трохи далі, майже те саме на Токмаківському напрямку, біля Оріхового й в районі Авдіївки.

"Це не тисячі і десятки тисяч, які ми очікували. Це поповнення у складі 1-2 батальйонних перекидань. В якомусь сенсі, можна сказати, що вони тактично перегрупувалися на певних напрямках фронту. Але це тактичні поліпшення, а не наступ", - констатував Арестович.

Ситуація на фронті

Українські захисники протягом останньої доби завдали кілька десятків ударів по скупченнях російської техніки та живої сили. Згідно зі зведенням Генштабу, наша авіація завдала 21 удар по районах зосередження ворога і 7 - по позиціях його зенітно-ракетних комплексів. Також вдалося знищити три БпЛА типу "Ланцет-3". 

Зараз ворог зосередив основні зусилля на веденні наступу на Бахмутському та Авдіївському напрямках. 

Станом на ранок 20 січня, ВСУ відбили всі атаки окупантів на Соледар та Бахмут. 

Вас також можуть зацікавити новини: