Економіст розкритикував ідею надавати бронь військовозобов'язаним за сплату високих податків / фото УНІАН

Триває мобілізація 2024 - Україна в очікуванні того, як можуть змінитися мобілізаційні заходи. Економіст Олексій Геращенко "проїхався" по ідеї надавати бронь тим, хто зможе платити високі податки.

Якщо уявити, що мільйон чоловіків з тіньовими доходами задекларують необхідний для отримання броні рівень заробітку - близько 35 тисяч гривень на місяць, то доходи бюджету України зростуть приблизно на 150 мільярдів грн на рік, розповів експерт "Фокусу". Геращенко підкреслив, що дефіцит бюджету української держави становить 1,6 трильйона грн.

"Тобто ми розв'язуємо проблему фінансування дефіциту менше, ніж на 10% (відповідно - не розв'язуємо), розколюємо суспільство..., ділячи його на класи з різними правами, пропагуємо платне легалізоване ухилення від мобілізації (тимчасово платиш податки на вищому рівні і тим купуєш індульгенцію)", - заявив співрозмовник.

Відео дня

На думку експерта, громадяни, які заплатять ці податки, вважатимуть, що не легалізували свої доходи, а заплатили за "певні привілеї". "У сухому залишку маємо вульгарну деструктивну ідею, яка, крім того, не розв'язує ніяких економічних завдань", - підкреслив він.

Мобілізація в Україні 2024 в центрі уваги - сьогодні це варто прочитати

Уряд наприкінці грудня подав до Верховної Ради законопроект, в якому прописані деякі нововведення щодо проведення мобілізації в Україні. Кабмін, зокрема, запропонував змінити вік призову - знизити до 25 років (зараз становить 27).

Пізніше колишній перший заступник міністра розвитку економіки Павло Кухта поділився, що влада обговорює норму щодо встановлення фінансової межі для бронювання людей, які зобов'язані проходити службу в армії. Екс-чиновник сказав, що є ідея давати бронь тим громадянам, які можуть щомісяця платити 6 тисяч гривень податків (тобто оклад повинен становити близько 33 400 грн).

Вас також можуть зацікавити новини: