Україні наразі немає необхідності тестувати "червону лінію", пов'язану зі звільненням Криму, вважає аналітик / фото pixabay.com

Через десять років після того, як Росія окупувала Крим, рішучість України покласти край захопленню земель не слабшає. Водночас наразі Україні немає необхідності негайно піднімати тривогу серед своїх союзників щодо звільнення півострова, пише старший науковий співробітник-нерезидент Центру аналізу європейської політики (CEPA) Володимир Дубовик.

"Це питання, в якому відсутність підтримки України з боку союзників помітна і викликає величезну нервозність. Нещодавня дискусія про постачання ракет Taurus Україні в Німеччині продемонструвала, що на Заході все ще існують серйозні побоювання з приводу ескалації конфлікту. Україна не повинна керуватися цим поняттям у своїх діях, але має зважати на наявні проблеми союзників", - ідеться в публікації.

На думку експерта, Україні зараз не потрібно тестувати цю "червону лінію": "Натомість слід ритися й ритися, як черв'як, у дереві російської оборони; тихо, старанно й рішуче роз'їдати, якщо знадобиться, десятиліттями, щоб згноїти імперський проект Росії".

Відео дня

Звільнення Криму може відбутися раптово, як здавалося можливим ще минулого літа, а може зайняти роки, що, з української точки зору, не має значення, пише журнал.

"Наразі військові повинні чинити тиск на російські війська за допомогою дальніх ударів, тримати під контролем російський Чорноморський флот і прагнути зірвати поставки як через Керченський міст, так і сухопутним коридором. При правильній тактиці та озброєнні зусилля Росії з поповнення запасів можуть стати дуже ризикованими і перетворитися на рану, що кровоточить, і яка ніколи не заживе повністю".

При цьому також вказується, що позиція України щодо статусу Криму, що одного дня він має повернутися, ніколи не коливалася, навіть коли цей день здається далеким: "Повернення півострова - це не просто питання національної гордості. Якщо залишити його в руках Росії, це означатиме постійну загрозу для решти України".

Новини Криму - актуальне

Як писав CNN, окупований з 2014-го року Крим став шаблоном для Росії в її методах придушення і підкорення українського населення на свіжозахоплених територіях українського півдня і Донбасу.

Зазначалося, що безпідставні арешти та великі рейди з масовими затриманнями й обшуками в кримськотатарських громадах стали поширеною практикою на півострові. А після початку повномасштабного вторгнення на континентальну частину України, як кажуть кримські правозахисники, ситуація погіршилася ще більше.

Вас також можуть зацікавити новини: