Ракетний комплекс "Авангард" / progress.online

Нова гіперзвукова ракета "Авангард", яку випробували в Росії, має суттєві недоліки, серед яких - точність влучення.

Зокрема, встановлений на "Авангарді" бойовий блок, що планерує, має більш високу ймовірність промаху, ніж бойові головки звичайних ракет, розповів авіаінженер Марк Солонін в інтерв'ю Новой газете.

Він нагадав, що при керованій головній частині в ракеті ймовірність промаху, що не піддається прогнозуванню, значно зростає. "Звичайна головна частина ракети, що відділяється, падає вниз, як кинутий камінь, по балістичній кривій. Камінь просто падає за законами балістики, що існує незалежно від наших помилок. Відповідно, ми можемо розрахувати траєкторію, перевірити розрахунки численними випробуваннями, уточнити - і, врешті-решт, ми точно знаємо: якщо головна частина буде відокремлена від ракети на такій-то висоті при такій швидкості під таким кутом, то вона плюхнеться у відому точку. У кращих сучасних ракетах точність - плюс-мінус сотня метрів", - розповідає Солонін.

Відео дня

Але якщо до вільно падаючої головної частини прилаштувати маленькі "крильця", а до них - якісь рулі керування, якусь рульову машинку, то вільно падаючий камінь перетвориться у планер. На високих швидкостях навіть маленьких "крилець" достатньо, щоб активно маневрувати на десятки кілометрів вліво-вправо і вгору-вниз.

"Якщо ми починаємо керувати польотом головної частини, то незмірно зростають вимоги до системи керування й наведення. І стає дуже високою ймовірність, що ми промахнемося. Одна справа, коли головна частина падає по відомій траєкторії, на яку не впливає нічого, крім земного тяжіння. Зовсім інше - коли ми весь час втручаємося в траєкторію. Значно зростає ймовірність помилки, аж до того, що ми влучимо кудись в десятках кілометрів від цілі", - зазначає експерт.

Читайте такожNational Interest: Росії може вилізти боком її першість у створенні гіперзвукових ракет

За результатами випробувань російські військові нічого не розповіли про точність ураження цілі ракетою. "(...) деякий військовий сенс має одне: нанести прицільний удар і вивести з ладу ключові точки противника. А для цього потрібна досить висока точність ураження. Головна частина, що планерує й маневрує, саме в цьому як мінімум створює величезні проблеми. Головнокомандувач розповів нам тільки про непередбачуваність траєкторії. Куди бойова частина шубовснула - ми не знаємо", - зазначив Солонін.

Також Солонін зазначив, що особливості системи протиракетної оборони, якщо розглядати її в контексті досвіду застосування систем протиповітряної оборони, полягають у тому, що будь-яка, навіть найдосконаліша ПРО зуміє гарантовано перехопити і знищити лише невелику частину ракет. А значить, навіть самі звичайні боєголовки можуть долетіти до цілі без особливих хитрощів.

"Звичайна вільно падаюча болванка, яка стоїть на озброєнні сотень ракет у нас (в Росії - ред.), у США, в Англії, в Китаї і так далі, досягне цілі з вірогідністю 96 відсотків. Якщо оцінювати перспективи у досягненні перемоги в ядерній війні, то не змінилося нічого. Масований удар відбити не зможе ніхто - ні ми, ні американці. Масований удар призведе до того, що понад 90 відсотків бойових частин досягнуть цілей", - розповів Солонін.

Крім того, за словами Солоніна, якщо "Авангард" дійсно досягає заявленої за результатами випробувань швидкості в 27 Махів, виникають інші проблеми. Коли ракета летить на такій швидкості, вона оточена клубком розпеченого до сотень градусів іонізованого повітря.

"В результаті її дуже добре видно. Її видно в радіолокаційному діапазоні, у тепловому діапазоні, вона дуже легко виявляється. При цьому сама вона абсолютно "сліпа": через цю хмара іонізованого повітря, вже до певної міри плазми, нічого не бачать бортові локатори. Тобто питання про реальну бойову ефективність подібної зброї дуже спірне", - вважає експерт.

Він також допускає, що всі розмови про гіперзвукові літальні апарати - блеф. "Блеф, що має на меті втягнути потенційного противника в безглузду витрату інтелектуальних і матеріальних ресурсів", - сказав Солонін.

Як повідомляв УНІАН, у грудні російські військові за наказом президента Володимира Путіна провели випробування комплексу "Авангард" з гіперзвуковим планеруючим крилатим бойовим блоком.