Росія ще не скоро завершить розробку ракет "Буревісник" / Міністерство оборони РФ

Росія не може собі дозволити крилаті ракети з ядерною силовою установкою «Буревісник», які на даний час все одно не працюють, як треба. Навряд чи вони досягнуть бойової готовності у найближче десятиліття.

Про це пише Business Insider з посиланням на оцінки розвідки США. Президент Росії Володимир Путін ще минулого року з гордістю проголошував що така новітня зброя зможе оминути ворожі системи оборони й летіти невичерпно довго. Таким чином у ракет «Буревісник» необмежений радіус дії. Втім, в реальних випробуваннях вони поки що додали максимум 35 кілометрів.

Останні запуски відбулися в на початку лютого. Росія вирішила відновити випробування «Буревісник» після паузи, яка тривала з минулого літа і до початку 2019 року. Запуск, вочевидь, був лише «частково успішним», тому що нова російська зброя не функціонує належним чином. Жодна з країн ніколи не розгортала ракет з ядерною силовою установкою. Хоча США багато років тому розглядала цю ідею.

Відео дня

Нові оцінки розвідки США зазначають, що Росії доведеться витратити ще щонайменше десятиліття, щоб довести «Буревісник» до боєздатного стану. Але навіть тоді Москва, швидше за все, зможе побудувати лише кілька таких ракет. Тому що вони надто дорогі для неї.

Читайте такожNew York Times: Армія Росії не така сильна, якою хоче здаватися

Власне, це не перша «суперзброя», якою Росія вихвалялася, але від якої потім відмовлялася через бюджетні обмеження. Приміром, ще у 2015 році під час параду на День перемоги Москва показала танки Т-14 «Армата», які, щоправда, принизливо зламалися. Від початку планувалося виробництво 2,3 тисяч таких бронемашин до 2025 року. Але на практиці амбітну цифру довелося скоротити до 100. Танк виявився не по кишені російській армії через низку дуже дорогих компонентів, таких як безпілотна башта. Замість Т-14, зрештою, Росія вирішила оновити й покращити старі Т-72, Т-80 і Т-90. Ці танки досить потужні в бою, але, звісно, вони не дотягують до всього того, що Кремль обіцяв втілити в «Арматах».

Аналогічна доля спіткала і винищувач Су-57, який у РФ називають «стелс-літаком п’ятого покоління». Замість запуску у масове виробництво російського «конкурента» F-35 Москва вирішила сфокусуватися на оновлені винищувачів четвертого покоління.