Україна наступного тижня продовжить випробування ракет «Вільха-М» і «Вільха-Р» / Прес-служба РНБО

Україна наступного тижня продовжить випробування вітчизняних ракетних комплексів «Вільха-М» і «Вільха-Р».

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов під час вручення державних нагород і відзнак представникам оборонних підприємств, які забезпечили виконання ракетної програми, повідомляє прес-служба відомства.

Турчинов наголосив, що завдяки науковцям, інженерам КБ «Луч» та партнерам-суміжникам вдалося зробити і прийняти на озброєння ракетний комплекс «Вільха», «який здатний точно знищувати цілі керованими ракетами, та є за всіма показниками кращим, ніж російський аналог».

Відео дня

«Важливо, що наші фахівці не зупинилися на цьому, і продовжують роботу над покращенням бойових характеристик комплексу», - сказав він.

За словами Турчинова, в умовах агресії РФ в Чорному і Азовському морях для нашої країни однимі з пріоритетів є надійний захист морських рубежів, і «це завдання повинен виконати розроблений вітчизняними фахівцями мобільний комплекс крилатих ракет «Нептун», ракети якого здатні знищувати будь-які морські цілі не тільки на теренах Чорного і Азовського морів, але й в портах їхнього базування».

Читайте такожВійськовий експерт анонсував випробування ракетного комплексу "Грім-2" в Україні

«Мені як людині, яка безпосередньо опікувалася ракетною програмою, як нікому відомо, в яких складних умовах доводилося відновлювати ракетний щит нашої країни. Але спільними зусиллями за неймовірно короткий термін ці стратегічні завдання вдалося виконати», - наголосив секретар РНБО і подякував працівникам оборонпрому, які зробили це можливим.

Турчинов висловив сподівання, що після завершення державних випробувань нові ракетні комплекси будуть взяті на озброєння ще до закінчення поточного року.

Як повідомляв УНІАН, у серпні 2016 року українські військові провели успішні випробування нового ракетного комплексу "Вільха", створеного на базі реактивної системи залпового вогню (РСЗВ) "Смерч".

Навесні 2018 року на півдні Одеської області пройшли державні випробування ракетного комплексу, після чого президент Петро Порошенко поставив завдання в 2018 році почати його серійне виробництво.

Реалізація проекту зі створення ракетного комплексу "Вільха" і запуск ліній з його серійного виробництва обійшлися майже в 1 млрд грн.

11 січня 2019 року міністр оборони Степан Полторак заявив, що Україна починає серійне виробництво ракетної системи залпового вогню «Вільха».

4 квітня на півдні Одеської області відбулись успішні випробовування модернізованого ракетного комплексу «Вільха-М». Пуски ракет були продемонстровані Порошенку в ситуативному центрі глави держави в Києві за допомогою відеозв’язку.