Британські війська страждають від нестачі артилерії, вважають експерти / Flickr/Defence Images

Сухопутні війська Великої Британії сильно відстають за вогневою міццю від російських військ і можуть поступитися їм у разі відкритого конфлікту у Східній Європі.

Читайте такожРосія похвалилася перед американцями гіперзвуковим комплексом "Авангард"

Як повідомляє BBC, про це йдеться в дослідженні організації Royal United Services Institute (RUSI). Експерти встановили, що британські війська, так само як і союзники по НАТО, відчувають критичну нестачу артилерії і боєприпасів. Це може перешкодити формуванню стійкої оборони.

Відео дня

Зазначається, що Велика Британія разом з союзниками розмістила військових у Східній Європі для стримування Росії. Близько 800 британських бійців знаходяться в Естонії. Але експерти RUSI вважають, що за вогневою міццю британські сухопутні війська сильно поступаються російським.

Вони проаналізували військові можливості в «малоімовірному» контексті конфлікту високої інтенсивності між НАТО і Росією, в який буде залучена і Велика Британія. У подібному сценарії британські підрозділи ризикують програти, оскільки їм нічим буде придушити ворожу артилерію.

Російська артилерія, на думку експертів, показала свої можливості в 2014 році, коли за лічені хвилини «знищила два українських батальйони». На противагу, війська Британії та інших країн НАТО мають недостатньою кількістю гармат, боєприпасів і транспорту.

У звіті підкреслюється, що оновлення і модернізація британської сухопутної артилерії є "невідкладним і критичним пріоритетом" для збройних сил.

У Міністерстві оборони великої Британії відреагували на доповідь експертів, підкресливши, що в обороні Лондон покладається на своїх союзників.

«Великобританія не самотня, у неї є союзники, які тісно співпрацюють в повітряній, морській, сухопутній, ядерній областях і кіберпросторі, аби стримувати загрози і реагувати на кризи», – зазначили у відомстві.

Міністерство також зазначило, що британські збройні сили досить добре оснащені, щоб посідати лідуючу позицію у протидії загрозам і забезпеченні безпеки британського народу.

RUSI заснований у 1831 році за ініціативою британського фельдмаршалла Артура Веллсі, і є одним з найстаріших аналітичних безпекових центрів.

Раніше президент Франції Эманнуэль Макрон  заявив, що Європа знаходиться «на краю прірви» і має нарощувати оборонні можливості, не покладаючись на США.

"Те, що ми зараз бачимо, – це смерть мозку НАТО... Європа стоїть на краю прірви і має почати думати про себе як про стратегічно геополітичну державу, в іншому випадку, ми більше не будемо відповідати за нашу долю», – вважає Макрон.