Експерти відзначають і розвиток вітчизняних далекобійних засобів, в першу чергу, безпілотників. / фото facebook.com/UALandForces

Потенціал України щодо нанесення далекобійних ударів по російським військам та іншим об'єктам зберігається і навіть нарощується, пишуть аналітики "Діфенс Експрес".

Журнілісти стверджують, що це досягається за рахунок підтримки наданих засобів в 2023 році та передачею деяких нових далекобійних видів озброєння в 2024 році. Вони відзначають і розвиток вітчизняних далекобійних засобів, в першу чергу, безпілотників.

"Що стосується підтримки наявних можливостей, то мова, в першу чергу, йтиме про крилаті ракети SCALP/Storm Shadow. У січні Франція повідомила про рішення надати Україні ще 40 крилатих ракет SCALP. Додаткові постачання ракет Storm Shadow у 2024 році анонсувала Британія. Враховуючи високу ефективність цих франко-британських комплексів, очевидно, що удари по штабам, ключовим тиловим об'єктам росіян на окупованих територіях (зокрема, в Криму) продовжаться. Але в цьому році українські війська матимуть можливість застосовувати ще декілька нових зразків далекобійних систем. Зокрема довгоочікувані GLSDB, передачу яких деякі ЗМІ анонсували ще на осінь. В листопаді було повідомлено про передачу США однієї ПУ M142 HIMARS, яка, за оцінками аналітиків, є підготовленою саме для роботи з GLSDB. Плануючі бомби SDB, запущені з землі, дозволять вражати цілі на дистанції до 150км", - сказано у матеріалі.

Відео дня

Аналітики нагадали, що Франція анонсувала щомісячну передачу 50 плануючих авіабомб AASM Hammer. Особливий інтерес викликає можливість отримання Україною версії бомби з дальністю польоту у 150-200км.

"Ще у 2023 році, компанія-виробник Safran Electronics Defense заявила, що веде роботу над збільшенням дальності польоту бомб в 2-3 рази за рахунок розробки нового ракетного прискорювача. Є досить ймовірним те, що нові системи пройдуть обкатку в Україні", - зазначають там.

Експерти акцентують, що удари про території Росії наносяться виключно українською зброєю.

"Початок 2024 року свідчить про те, що є певний приріст можливостей та ефективності і у цьому. Мова йде про нещодавні удари по ключовим об'єктам інфраструктури експорту енергоносіїв в Усть-Лузі і Туапсе. Для цих ударів, ймовірно, БПЛА подолали близько 1000 кілометрів дистанції. Нові далекобійні можливості України дозволяють з хірургічною точністю не просто наносити економічні збитки росіянам, але й впливати на настрої бізнес-еліт РФ напередодні виборів. Російські олігархи втрачатимуть свої прибутки через розв'язану Путіним війну і неспроможність силовиків забезпечити надійне прикриття своєї території", - пояснили журналісти.

Далекобійна зброя для України - деталі

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв'ю Bild сказав, що німецькі далекобійні ракети Taurus необхідні Україні для знищення російської військової інфраструктури на окупованих українських територіях, а не для атак по Москві, як побоюються деякі партнери.

Президент України Володимир Зеленський вважає, що відмова надавати Україні конкретну допомогу через невіру дуже дорого обійдеться. У президента України запитали, чи розчаровує його те, що Німеччина не надає далекобійні ракети Taurus. Зеленський сказав, що це питання не стосується особисто канцлера Олафа Шольца.

Вас також можуть зацікавити новини: