Експерт пояснив, як Україна забезпечує себе зброєю / фото facebook.com/GeneralStaff.ua

Українська держава разом з волонтерами станом на сьогодні забезпечують потреби ЗСУ в новітньому або глибоко модернізованому озброєнні приблизно на 10%, ще біля 30% надають західні партнери, а решту доводиться шукати та купувати по всьому світу.

Про це в інтерв'ю УНІАН заявив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

"Якщо казати про 2022 — 2023 роки, то новітнім або глибоко модернізованим озброєнням Україна сьогодні забезпечує себе приблизно на 10 відсотків. Це включно з тими речами, які самостійно купують та завозять волонтери. Ще приблизно до 30 відсотків потреб нас забезпечують західні країни. Решта — це старі радянські озброєння, хаотичний імпорт усього, що може допомогти на війні", - зазначив він.

Відео дня

Також експерт вказав на те, що навіть наступ у червні 2023 року Сили оборони починали з певним дефіцитом озброєнь.

За словами Бадрака, Україні необхідні значні інвестиції, щоб створити власні виробництва та мінімально необхідне озброєння для ведення війни без сторонньої допомоги.

"Ми можемо подивитися на Польщу, яка у цьому році стала лідером по вкладанню коштів в свою "оборонку". Оборонний бюджет Польщі зараз складає понад 27,2 мільярди доларів. Я думаю, що ми приблизно маємо вийти десь на такий бюджет", - зазначив він.

Озброєння для України

З початку повномасштабного російського вторгнення Україна отримала від союзників десятки видів озброєння – як радянського, так і західного.

З-поміж західних зразків озброєння, які отримала наша держава від партнерів, потрібно виділити ПТРК та гранатомети (американський протитанковий ракетний комплекс Javelin, шведсько-британський протитанковий ракетний комплекс малої дальності NLAW), ударні БПЛА (турецькі ударні безпілотники Bayraktar та американські ударні дрони (баражуючі боєприпаси) Switchblade), бронетранспортери (американський гусеничний БТР M113, американський восьмиколісний БТР Stryker).

Також Україна для відбиття російської агресії використовує західні бойові машини піхоти (американський БМП Bradley, французький важкий бронеавтомобіль AMX-10), танки (німецькі Leopard), самохідні артилерійські установки (французька колісна 155-мм САУ CAESAR, польська гусенична 155-мм система Krab, словацька колісна САУ Zuzana 2, шведська колісна 155-мм САУ Archer), реактивні системи залпового вогню (американська система залпового вогню HIMARS та старіший аналог HIMARS на гусеничній платформі Bradley – MLRS M270), зенітно-ракетні комплекси (ЗРК) та інші засоби ППО (норвезько-американський мобільний зенітно-ракетний комплекс NASAMS, німецький ЗРК IRIS-T та основний ЗРК американської армії PATRIOT).

Вас також можуть зацікавити новини: