Андрій Риженко розповів, чим можна уразити кораблі РФ у Новоросійську. фото ua.depositphotos.com

Після атак бази Чорноморського флоту РФ в окупованому Севастополі кораблі були переведені до Новоросійська, бо він є менш досяжним для Сил оборони України. Про це сказав заступник начальника штабу Військово-морських сил Збройних сил України (2004-2020) Андрій Риженко.

"Після того як більше року тому ми почали атакувати Севастополь - головну базу, то в Новоросійськ були переведені всі кораблі і підводні човни, які є носіями ракет "Калібр", – зазначив він в ефірі телемарафону.

При цьому експерт додав, що в Севастополі на сьогодні є лише один корабель "Циклон" проекту "Каракурт" – він перебуває там у режимі чергування. За словами Риженка, всі інші кораблі виведені до Новоросійська.

Відео дня

"Ми можемо дотягнутися туди, але обмеженими силами і засобами – морськими дронами. Ракети туди наші не долітають. Саме тому окупантами ухвалено рішення про передислокацію кораблів", – пояснив Риженко.

Експерт зазначив, що логістика в Новоросійську дозволяє росіянам виконувати всі завдання – вони можуть і завантажувати кораблі ракетами, і забезпечувати пальним.

"Логістика – це ключовий фактор. Для цього у Маріуполі якраз було передбачено створення дивізіону допоміжних суден для забезпечення трьох малих ракетних кораблів типу "Каракурт". Цей дивізіон навіть включав плавучий кран для завантаження ракет "Калібр", – наголосив Риженко.

Удари по кораблях РФ: росіяни ховають кораблі

У ГУР зазначали, що після серії ударів та кількох українських спецоперацій у тимчасово окупованому Криму російські окупанти на півострові відчули значну загрозу. За словами представника розвідки Вадима Скібіцького, через це вони перебазували свої кораблі з бухти Севастополя на територію РФ.

Військовий експерт Defense Express Іван Киричевський зазначав, що хоч кораблі російського флоту виведені з тимчасово окупованого Криму, але цілі для ударів на півострові все ще є. При цьому він наголошував, що з Севастополя окупанти виводять тільки найбільш цінні свої кораблі та вцілілі десантні кораблі.

Киричевський також зауважив, що носії "Калібрів" росіяни з Севастополя забрали, однак інфраструктуру залишили. Зокрема, йдеться про плавучі крани для завантаження цих ракет на кораблі, тому "там є чому вибухати".

Вас також можуть зацікавити новини: