Ілюстрація / REUTERS

За підсумками 2019 року Канада подвоїла поставки зброї Саудівській Аравії, незважаючи на мораторій на експорт зброї в цю країну, введений після вбивства журналіста Джамаля Хашокджі.

Читайте такожПентагон вирішив допомогти Саудівській Аравії радарами та ЗРК "Патріот"

Про це пише канадська газета The Globe and Mail, посилаючись на дані Міністерства закордонних справ Канади, передає kommersant. Згідно з ними, експорт зброї і військової техніки з Канади у Саудівську Аравію в 2019 році склав 2,9 млрд канадських доларів ($2,2 млрд) проти $1 млрд в 2018 році і $370 млн 2017-м. Більшу частину експорту складають 183 бронеавтомобілі — це частина підписаного ще в 2014 році контракту на їхнє постачання на $10,4 млрд. Також Канада продала Саудівській Аравії понад 30 великокаліберних артилерійських комплексів і понад 150 великокаліберних кулеметів.

Відео дня

У листопаді 2018 року після вбивства журналіста Джамаля Хашокджі Канада слідом за багатьма іншими країнами оголосила, що не буде видавати нові дозволи на продаж зброї до Саудівської Аравії і перегляне укладені раніше угоди. У квітні міністр закордонних справ Канади Жан-Філіп Шапмань заявив, що доказів використання канадської військової техніки Саудівською Аравією для порушення прав людини немає. Також канадська влада вказувала на те, що відмова від виконання контракту призведе до виплат штрафів за нього.