Експерт стверджує, що ракети Taurus не мають ніяких додаткових зисків у порівнянні зі Storm Shadow/ Колаж УНІАН, фото Вікіпедія,  wikimedia.org

Ніяких додаткових зисків німецькі крилаті ракети великої дальності Taurus у порівнянні з англо-французськими Storm Shadow/SCALP не дають, це паралельні розробки. Про це сказав головний редактор Defense Express Олег Катков в ефірі телемарафону, коментуючи ситуацію з передачею Україні Taurus. 

"Ніяких додаткових зисків Taurus не дають, вони стали просто максимально заполітизованими. Через політичні розбірки у самій Німеччині. Таурус - це та сама тактична крилата ракета, яка призначена для ураження тих самих цілей, має практично ту саму дальність, ту саму систему наведення, ту саму за принципом дії бойову частину з однаковим розміром. Вона не дає ніяких додаткових зисків у порівнянні з Storm Shadow/SCALP", - пояснив Катков. 

Він додав, що це були паралельні розробки. 

Відео дня

Експерт зазначив, що ракети Storm Shadow/SCALP вже добре відомі у Повітряних силах України і вже інтегровані під конкретні носії у вигляді Су-24М. 

"Якщо буде прийняте рішення щодо передачі Taurus, то є злите перехоплення розмов командувача повітряними силами Бундесвера, і він говорив, що в разі прийняття рішення буде ще 8 місяців лише на те, щоб відновити ці ракети і потім передати. Бо в боєздатному стані їх 150 одиниць. Є ще питання навчання, яке може зайняти місяці, і ми знаємо, як німці полюбляють вчити максимально довго і ретельно. Є питання навчання не тільки пілотів, техніків, а й тих, хто буде прокладати політне завдання для цієї ракети… І зрештою, питання у кількості ракет. Розмови йдуть, що можна відновити 50 ракет двома партіями і 8 місяців на це", - наголосив Катков. Він зауважив, якщо Німеччина не хоче передавати Taurus  – це можна зрозуміти, бо для неї Taurus – це вся далекобійна зброя, яка в неї є. 

"150 боєздатних ракет на папері станом на літо 2023 р. На весь Бундесвер. Більше нічого немає", - зазначив Катков.

"То краще, на мій погляд, Шольц направив би гроші на виробництво Storm Shadow/SCALP. Тому що їх виробляє та сама компанія, що й виробляє Taurus", - резюмував він.

Ракети Taurus для України

Як повідомляв УНІАН, 13 березня канцлер Німеччини Олаф Шольц підтвердив категоричне небажання передавати Україні німецькі крилаті ракети Taurus. Наступного дня Бундестаг провів голосування за резолюцію про передачу Україні цих ракет. У результаті депутати від правлячої коаліції підтримали позицію свого канцлера і відхилили резолюцію.

Хоча в самій Німеччині Бундестаг відхилив резолюцію про передачу ракет Taurus Україні, більшість німецьких депутатів Європарламенту підтримали аналогічну резолюцію.

Журналісти зазначають, що німецькі депутати, які на засіданні Європарламенту в Страсбурзі проголосували за резолюцію щодо передачі Україні крилатих ракет, представляють якраз керівну в Німеччині коаліцію - партії СДПН, ВДПН і "Зелені".

Вас також можуть зацікавити новини: