БМО-Т-одна з рідкісних машин в армії РФ / wikipedia.org

Росія активно і широко використовує у війні проти України рідкісну техніку, яка не вироблялася серійно або випускалася дуже невеликою серією. Агресор змушений йти на це, оскільки серійної техніки йому постійно не вистачає на тлі високих втрат, заявив у коментарі OBOZ.UA військовий експерт Олександр Коваленко. 

Зокрема експерт назвав кілька найбільш примітних видів "червонокнижної" техніки росіян:

  • САУ 2С34 "Хоста". Це дещо модернізована версія досить масової 2С1 "Гвоздика", яка має поліпшений захист екіпажу і сучасну систему управління вогнем. Всього таких САУ було вироблено не більше 50 одиниць. 
  • БМО-Т. Важка бойова машина вогнеметників, створена на базі танка Т-72 і призначена для транспортування особового складу вогнеметного відділення. Їх було випущено всього 10 одиниць. Одна БМО-Т була затрофеєна ЗСУ і служить зараз в лавах української армії.
  • БТР-90. Замислювався як перспективна заміна БТР-80, але так і не пішов в серію через високу вартість і велику кількість дефектів. Ймовірно, їх було випущено всього кілька штук, частина вирушила в танкові музеї в Кубинці і Арзамасі. Але потім ці унікальні музейні машини відправили на фронт.
  • БРЕМ-Л. Броньована ремонтно-евакуаційна машина на базі БМП-3. Випущено кілька десятків штук, більшість з яких пішли на експорт в ОАЕ і Венесуелу. В Україні ж було знищено не менше трьох таких машин - можливо, всі, що були у росіян.
  • ПРП-4А "Аргус". Пересувний розвідувальний пункт, створений на базі радянської моделі 1980-х років і прийнятий на озброєння в 2013 році. Ймовірно, зараз у росіян їх всього кілька одиниць.
  • 1В119 "Реостат". Пересувний пункт розвідки та управління вогнем артилерії. У спадок від СРСР Росія отримала менше півсотні таких машин, і не всі вони в підсумку зберегли з роками боєздатність. На сьогоднішній день відомо про знищення трьох і затрофеювання восьми 1В119.
  • САМУ 2С31 "Вена". Самохідна артилерійсько-мінометна установка, розробка і доведення до розуму якої велося останні 30 років. Але її серійного виробництва ніколи не було, а створені в одиничних кількостях машини женуть на фронт, щоб заткнути дірки з дефіцитом артсистем.

Війна в Україні: зброя агресора

Як писав УНІАН, нещодавно росіяни модернізували ракети Х-101. Зокрема, на них були встановлені теплові та радіоелектронні пастки. У теорії це повинно перешкодити ППО перехоплювати такі ракети.

Відео дня

Також ми розповідали, що Росія вперше застосувала для ударів по Україні протикорабельну ракету П-35 (3М44 "Прогрес"). Ця ракета відрізняється великими габаритами і масою в 4 тонни. Її прийняли на озброєння у 1962 році.

Вас також можуть зацікавити новини: