С-400 / Ілюстрація REUTERS

Зусиллями російської пропаганди зенітно-ракетні комплекси С-400 вважаються однією з найдосконаліших систем протиповітряної оборони у світі. Але під час вторгнення Росії в Україну було знищено вже кілька таких комплексів, у тому числі за допомогою старої західної зброї, з якою ця система в теорії мала би впоратися, пише Business Insider.

До російського вторгнення в Україну Міжнародний інститут стратегічних досліджень (Лондон) називав С-400 "однією з найдосконаліших" систем протиповітряної оборони у світі. Вона вперше запрацювала в 2007 році і вважається російським еквівалентом американської системи Patriot.

Джон Хоен, дослідник аналітичного центру RAND Corporation (Каліфорнія), який спеціалізується на повітряній війні, сказав BI, що українські військові теж сприйняли як суттєву загрозу цей російський ЗРК, здатний бити зокрема і по наземних цілях. Однак, додає Хоен, Україна також знайшла способи протистояти С-400 і навіть знищити деякі з них.

Відео дня

Наприклад у вересні Україна заявила, що знищила дві російські батареї С-400 у Криму. До повномасштабного вторгнення там було лише п’ять С-400. В одній із цих атак була використана модифікована протикорабельна ракета "Нептун" — ракета українського виробництва, створена на основі старішої радянської ракети.

У квітні цього року Україна заявила, що знищила або принаймні серйозно пошкодила чотири пускові установки С-400 у Криму. Деякі з цих ударів були завдані зброєю, старшою за С-400. Йдеться про американські тактичні ракети ATACMS, створені в середині 1980-х років. В теорії С-400 має успішно їм протидіяти.

Фредрік Мертенс, аналітик Гаазького центру стратегічних досліджень, сказав, що С-400, схоже, мають "проблеми з перехопленням балістичних ракетних цілей". Це при тому, що значно старіші американські "Петріоти" довели свою здатність збивати передові російські ракети, такі як розрпіарений "Кинджал".

У лютому в мережі з’явилося відео, як британська ракета Storm Shadow безперешкодно пролетіла у своїх справах над розгорнутою С-400 у Криму. Мертенс описав це як "неймовірні кадри", які, ймовірно, служать "жахливим звинуваченням" проти цього ЗРК. 

Разом з тим аналітики застерігають, що у цій війні надто багато інформації залишається недоступною для широкого загалу. Зокрема не відомо, скільки разів С-400 змогли успішно перехопити українські ракети порівняно з відомими випадками невдач.

Експерти наголошують, що С-400 не можна недооцінювати, проте вони "мають кілька потенційно явних недоліків", які роблять ці системи уразливими проти потужного та передового противника, такого як Сполучені Штати чи НАТО.

Небезпека російських компексів С-400

Як писав УНІАН, протягом поточної війни росіяни неодноразово завдавали ударів по Україні ракетами С-400. Зокрема окупанти кілька разів били ними і по Києву.

Головна небезпека російських ракет С-400 полягає в особливості їх конструкції, розповів військовий експерт Defense Express Іван Киричевський. Навіть після перехоплення системою протиракетної оборони ракета від С-400 може продовжити політ по вказаним координатам.

Вас також можуть зацікавити новини: