США не проти передачі Україні винищувачів F-16 іншими країнами / фото wikipedia.org

Адміністрація Байдена зіткнулася з новою посиленою кампанією, спрямованою на передачу F-16 Україні. Тиск посилився після того, як Великобританія оголосила, що навчатиме українських льотчиків, а Київ збільшив свої запити на військові літаки

Видання Politico пише, що в той час як США перетнули кілька інших червоних ліній у військовій допомозі — схваливши все, від керованих ракет до безпілотників і танків Abrams, які, як вони колись стверджували, спровокують Росію, — адміністрація Байдена поки тримає позицію щодо F-16 виробництва Lockheed Martin.

Але, можливо, Вашингтоні зробить наступний кращий крок - дозволить іншим країнам, у яких є F-16, направити свої власні літаки в Україну.

Відео дня

Кампанія тиску - це комплексна робота дружніх європейських урядів, американських законодавців від обох партій та найбільш активного українського керівництва. Цього тижня президент України Володимир Зеленський подорожував Європою, закликаючи до збільшення допомоги, особливо літаків.

Нова проблема з'явилася у вівторок, коли Великобританія оголосила про створення міжнародної коаліції країн, що займаються закупівлею F-16 для України. Відповідно до угоди Великобританія заявила, що незабаром почне навчання українських пілотів польотам на сучасних винищувачах. Бельгія швидко пішла за цим прикладом, заявивши, що також може навчати пілотів.

Виступаючи у вівторок практично перед зборами лідерів в Рейк'явіку, Зеленський сказав, що, враховуючи величезні розміри його країни, "нам потрібні додаткові системи ППО і ракети. Потрібні і сучасні винищувачі, без яких жодна система ППО не буде досконалою. І я впевнений, що ми до цього прийдемо".

Очікується, що питання F-16 буде нависати над зустріччю G-7 в Японії на цьому тижні, очікується на попередній перегляд публічної кампанії, яку Україна та інші світові лідери продовжать на щорічному саміті лідерів НАТО в Литві в липні.

"Триває обговорення і інших типів літаків", - сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, виступаючи перед журналістами в кулуарах торішнього засідання Контактної групи з оборони України на авіабазі Рамштайн в Німеччині.

Прес-секретар міністра оборони України Олексія Резнікова сказав, що "літаки — це єдине, чого ще не вистачає в списку побажань Резнікова".

Хоча Білий дім неодноразово відкидав можливість відправки F-16 ВПС США, він ніколи не виключав схвалення передачі третьою строною. Країни, які придбали F-16 або будь-яку іншу систему озброєння в США, повинні спочатку отримати схвалення Вашингтона, перш ніж передавати їх третій країні. США як при республіканській, так і при демократичній адміністраціях в минулому відхиляли запити, якщо виникали побоювання з приводу передачі конкретних конфіденційних технологій.

Коли його попросили прокоментувати, представник Пентагону вказав на січневу статтю POLITICO, в якій цитується високопосадовець Міноборони, який говорить: "Я не думаю, що ми проти" ідеї передачі третій стороні. Чиновник, якому, як і іншим, згаданим у цьому матеріалі, надали анонімність для обговорення делікатних дискусій, підкреслив, що рішення ще не прийнято.

Команда Байдена запропонувала відкласти обговорення відправки F-16 до закінчення війни. Але деякі європейські союзники вже почали просуватися по шляху надання передових винищувачів — або, принаймні, підготовки для Києва.

Дебати щодо затвердження сторонніх F-16 мало чим відрізняються від дебатів щодо відправки танків на початку року, коли країни, що експлуатують танки Leopard, благали Німеччину дати зелене світло передачі.

Оскільки кампанія F-16, здається, набирає обертів, один аспект трохи вислизнув. Після зустрічі між прем'єр-міністром Великобританії Ріші Сунаком і прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте у вівторок Лондон оголосив про створення коаліції країн, яка почне роботу над відправкою літаків в Україну.

Представник уряду Нідерландів пізніше заявив, що "немає угоди з урядом Великобританії щодо F-16 для України", хоча ця людина підтвердила, що два лідери дійсно обговорювали це питання.

Великобританія не літає на F-16, але, схоже, готова почати навчання українських пілотів більш просунутій тактиці ведення бою в повітрі, яку вони повинні були б освоїти, якби отримали винищувач 4-го покоління.

Нідерланди - одна з невеликої групи союзників по НАТО, що переходять з F-16 на F-35, що дозволить в найближчі роки вивільнити десятки винищувачів. Нідерланди мають на озброєнні 48 винищувачів F-16, а Бельгія, Польща і Данія також скоро перейдуть на них.

Високопоставлені чиновники Пентагону постійно заявляли, що вони не вірять, що F-16 — це те, що потрібно Україні на даному етапі конфлікту.

"Наша увага зосереджена на українських пріоритетах в цьому бою і літаках, в той час як в списку західні сучасні літаки займають приблизно восьме місце", — заявила глава відділу з питань міжнародної безпеки Пентагону Селеста Валландер на слуханнях в Палаті представників Збройних сил. минулий місяць.

За словами іншого представника Міноборони, трьома головними пріоритетами України є протиповітряна оборона, артилерія і бронетехніка.

"На кожному етапі конфлікту ми намагалися з'ясувати, що зараз потрібно Україні. І ми робимо це, консультуючись з українцями", — сказав чиновник.

Попри це твердження, українці у Вашингтоні активно просували F-16, і співголова фракції України в Конгресі Марсі Каптур (штат Огайо) заявила, що військові літаки слід розглянути.

"Для українців це один з головних пріоритетів", — сказала вона. "Кожна людина, яка приїжджає до нас з України, згадує F-16 — кожен виборний чиновник, кожен лідер групи інтересів. Це дуже важливо для них".

Каптур приєднався до 12 інших республіканських і демократичних депутатів Палати представників, щоб ще раз чинити тиск на адміністрацію, щоб відправити літаки, вперше повідомило POLITICO в середу. Законодавці використовували більш різкі вирази, ніж у минулому, і спеціально прагнули спростувати аргументи адміністрації проти передачі.

"З повагою, це штучний і помилковий вибір", — написали вони, посилаючись на аргумент адміністрації про те, що літаки не знаходяться у верхній частині списку побажань України. "США можуть надати Україні як негайну військову допомогу для захисту від наступу Росії, так і в рамках підготовки до очікуваного весняного наступу Києва, одночасно почавши процес надання Україні можливості довгострокового панування в повітрі".

Український уряд представив F-16 групі американських законодавців на Мюнхенському форумі з безпеки в лютому, а високопоставлений військовий представник США в Європі генерал Крістофер Каволі в приватному порядку зізнався цим членам Конгресу, що F-16, поряд з ракетами більшої дальності і безпілотниками допоможе Україні контролювати своє небо.

На даний момент не схоже, що будь-який європейський уряд звертається до США з офіційним запитом на відправлення своїх винищувачів в Україну, але країни, ймовірно, відкладають деякі з цих дебатів до наближення саміту НАТО у Вільнюсі в липні. Байден разом з держсекретарем Ентоні Блінкеном, Міністром оборони Ллойдом Остіном і головою Об'єднаного комітету начальників штабів генералом Марком Міллі повинні бути присутніми і зустрічатися зі своїми колегами з усього альянсу НАТО.

Безпекова допомога для України зазнала величезних змін після довоєнних дебатів з приводу відправки протитанкових ракет Javelin до Києва, а небажання Європи та США відправляти більш сучасну зброю було зведено нанівець.

Останнім прикладом є рішення Великобританії відправити крилаті ракети Storm Shadow на Україну, що дає Києву можливість вражати цілі на відстані до 155 миль. Це приблизно в три рази більше дальності ураження високомобільної артилерійської пускової системи, наданої США.

Цей крок ще раз показав, що західні союзники стали менше турбуватися про російські погрози ескалації, якщо Україні нададуть потужнішу зброю.

"У міру того, як розвивалася війна Росії проти України, розвивалася і військова допомога США", — сказав представник Держдепартаменту, коли його попросили прокоментувати. "Ми продовжимо тісно консультуватися з Україною і цілодобово працювати над продовженням поставок на підтримку мужніх захисників України. Ми також продовжимо працювати з союзниками і партнерами, щоб визначити і надати Україні додаткові можливості".

Сенатор Шелдон Уайтхаус (Демократична Республіка), який закликав адміністрацію направити на Україну попередню військову допомогу, сказав, що у інших союзників є перевага в тому, щоб діяти самостійно.

"Підтримуюча країна повинна давати Україні те, що їй потрібно, і давати Україні право сумніватися в тому, що їй потрібно, але це не завжди повинні робити США, якщо ми всі працюємо разом з союзниками", - сказав він. "І я думаю, що є сенс в тому, щоб це не було повністю американською операцією, щоб оскаржити погрози Путіна".

На цьому тижні офіційний представник ВПС України Юрій Гнат повідомив в урядовому Telegram-каналі, що Київ планує в найближчі роки "замінити весь наш авіапарк саме таким легким, простим у використанні винищувачем".

Україна в даний час літає на радянських літаках Су-24М, Су-25, МіГ-29 і Су-27, і "багатоцільовий винищувач F-16 здатний виконувати весь спектр завдань, виконуваних цими чотирма типами винищувачів", — сказав він. "Так, може бути, не такий потужний, але за рахунок модернізації, за рахунок високоточної зброї, він може зробити багато корисного для України в обороні нашої держави".

Однак не всі американські законодавці налаштовані на поставку F-16. Сенатор Марк Келлі (демократ від штату Арізона) заявив в середу, що, хоча він підтримує Україну, яка в кінцевому підсумку отримає літак, в короткостроковій перспективі у нього є побоювання з приводу будь-яких передач.

Російські системи ППО "зараз становлять досить серйозну загрозу для їх Міг-29, — сказав він, — чи захочуть вони поставити F-16 в таке ж небезпечне середовище?"

Він додав, що, хоча програма випробувань двох українських пілотів в Арізоні в цьому році пройшла добре, "у мене є побоювання з приводу того, як швидко вони зможуть ввести її в дію і наскільки вона буде ефективна прямо зараз в цьому бою".

Винищувачі F-16 для України - випробування пілотів

5 березня 2023 року західні ЗМІ повідомили, що двоє українських пілотів прибули до США для оцінки їх навичок. Тести повинні були проходити на різних бойових літаках, в тому числі винищувачі F-16, які просить Україна для захисту неба.

6 квітня стало відомо, що українські летики успішно пройшли тестування у США.

Вас також можуть зацікавити новини: