REUTERS

У російському Кемерові пожежа в торговому центрі "Зимова вишня" забрала життя щонайменше 64 осіб. Чотириповерхова будівля зайнялася вдень у неділю, 25 березня, коли в торговому центрі було особливо багато відвідувачів, а в кінотеатрі перебували десятки дітей. Протипожежні системи не спрацювали, а організована евакуація відвідувачів та персоналу ТЦ практично не проводилася.

УНІАН зібрав всю відому на даний момент інформацію про трагедію.

Причини пожежі

В регіональному управлінні МНС повідомляли, що осередок займання знаходився на верхньому, четвертому поверсі. Там розташовані кілька кінозалів і дитячі ігрові майданчики з атракціонами. Стверджувалося, що осередком займання була батутная кімната дитячого центру.

Відео дня

Невдовзі після виникнення пожежі адміністрація ТЦ заявила, що будинок підпалили неблагополучні підлітки. За кілька днів до пожежі дирекція "Зимової Вишні" нібито зверталася в поліцію з проханням вжити заходів до підлітків, які занадилися ходити в центр і "сидіти як в під'їзді". Охоронець ТЦ, в той же час розповів Telegram-каналу Mash, що в ігровій зоні центру щось відзначали – аніматори та гості готували столики, на них були свічки.

Влада, як повідомлялося, розглядає три версії виникнення пожежі: порушення при монтажі і обслуговуванні електромереж ТЦ, необережне поводження з вогнем та навмисний підпал. Остання версія, при цьому, не є пріоритетною.

Сьогодні Слідчий комітет РФ заявив, що співробітник приватного охоронного підприємства ТЦ "Зимова вишня" в Кемерово при отриманні сигналу про пожежу просто відключив систему оповіщення.

Як люди рятувалися з "Зимової Вишні"

В умовах відсутності оповіщення про пожежу та організованої евакуації відвідувачі і персонал були змушені рятуватися самотужки. При виникненні задимлення серед людей почалася паніка, а ті, хто знаходилися на верхніх поверхах будівлі, виявилися фактично відрізані від виходів через вогонь та дим. Серед них – десятки дітей, які дивилися мультфільм в кінозалах на верхньому, четвертому поверсі.

Торговий центр "Зимова вишня", Кемерово

REUTERS

Читайте такожПодробиці трагедії в Кемерові: в торговому центрі згоріли 64 людини (фото, відео)

Деякі відвідувачі були змушені стрибати з вікон, деякі – намагалися вижити в заблокованих приміщеннях і просили їх врятувати, або, втративши надію, залишали в соцмережах прощальні повідомлення.

Відео з місця пожежі в Кемерові

Родичі загиблих дітей розповіли журналістам про страшну трагедію в Кемерові. Один з постраждалих, Олександр Ліллевялі, залишив у кінотеатрі своїх доньок о 14:40. Через півтори години одна з доньок подзвонила йому і сказала, що в залі з'явився дим і що вони з сестрами не можуть вибратися, тому що двері замкнені. Ліллевялі кинувся на допомогу, однак не зміг пройти крізь дим самостійно, а рятувальники діяли занадто повільно.

Очевидці, в той же час, розповідають, що охоронці на четвертому поверсі не пускали дітей, що рятувалися, на сходи. Серед дітей почалася паніка і тиснява.

В мережі, тим часом, з'явилося відео з камери спостереження, на якому зафіксовано момент початку пожежі в торговому центрі Кемерово. На ньому видно, як люди після початку спалаху починають просто розбігатися, після чого видимість затьмарює дим.

Відео з камер спостереження в ТЦ "Зимова Вишня", Кемерові

Як гасили пожежу в Кемерові

Ліквідація пожежі здійснювалася у дуже складних умовах. Спочатку горіла пластикова обшивка дитячого розважального центру. В подальшому обстеження будівлі показало збереження осередків тління в окремих приміщеннях. Кінозали просіли з четвертого поверху на третій. Вранці 26 березня будівля знову загорілося: з-за сильного задимлення на другому поверсі співробітники МНС поспішно евакуювалися.

Читайте також"На це було боляче дивитися": очевидці розповіли подробиці жахливої трагедії у російському ТЦ

Над палаючим ТЦ в Кемерові піднімаються клуби диму

Як повідомили в МНС, пожежа сталася на площі 1,6 тис. квадратних метрів з наступним обваленням крівлі, перекриттів між четвертим і третім поверхами.

Обвалена крівля ТЦ в Кемерові

фото t.me/russica2
фото t.me/russica2

Надалі у відомстві уточнили, що серед пожежників і рятувальників постраждалих немає, однак робота ведеться у складних умовах - зберігається загроза обвалення конструкцій. Тління в завалах згорілої будівлі перейшло в активну фазу.

Наслідки пожежі в Кемерові, відео

Жертви

Кількість загиблих у пожежі впродовж минулої доби постійно уточнювалося, в даний момент відомо про 64 загиблих.

Як повідомляють російські ЗМІ, з посиланням на одного з лікарів швидкої допомоги, тіла загиблих при пожежі в Кемерові поки не виносять назовні. За його словами, таке рішення прийняли, щоб не викликати паніку серед людей, які зібралися біля будівлі ТЦ.

Тим часом, слідчий комітет РФ організував роботу з отримання генетичного матеріалу рідних загиблих при пожежі в ТЦ, оскільки пізнати їх звичайним методом у більшості випадків проблематично.

При цьому, поліція все ж знайшла в Кемерові живими п'ятьох громадян, раніше заявлених як зниклих безвісти при пожежі в торговому центрі "Зимова Вишня": трьох неповнолітніх, дівчину і хлопця.

Реакція влади

У Росії в рамках розслідування справи про пожежі в торгово-розважальному центрі в Кемерово затримали 4 людини. Серед них – орендар приміщення, в якому імовірно знаходився епіцентр займання. Також затриманий керівник керуючої компанії, яка обслуговувала будівлю торгового центру.

Вирішується також питання про затримання п'ятого підозрюваного – охоронця, який при отриманні сигналу про пожежу відключив систему оповіщення.

Примітно, що російське ТБ воліло до останнього ігнорувати масштабне НП в Кемерові. Пожежа сталася в неділю, коли в ефірі федеральних телеканалів переважають розважальні передачі. Російські телеканали в масі своїй не стали змінювати свою мовну сітку.

У Кремлі у зв'язку з трагедією в Кемерові оголосили, що в Росії немає ембарго на погані новини.