REUTERS

Це визнав держсекретар США Джон Керрі, виступаючи на брифінгу за підсумками зустрічі голів МЗС НАТО, передає ТАСС.

"Чи вплинули санкції на дії Росії в Україну? Ні", - заявив Керрі, відповідаючи на запитання журналістів. Він підкреслив, що санкції "вимагають тривалого часу". За його словами, так склалося "історично".

Як приклади з історії голова американської дипломатії привів "санкції проти режиму апартеїду в ПАР" і санкції проти "ядерної програми Ірану".

Відео дня

"Очевидно, економіка відчуває вплив цих санкцій", - сказав Керрі, вказавши на ослаблення російського рубля і прогнози зниження російської економіки в 2015 році.

Він зазначив, що Росія могла б уникнути подальших санкцій, погодившись на припинення підтримки сепаратистів,  повідомляє  Reuters.

Читайте такожДолар у Росії через падіння цін на нафту знову піднявся вище 53 рублів, євро - вище 66

"Після укладення 5 вересня мінських угод про припинення вогню Росія направила кілька сотень одиниць військової техніки, зокрема танки, бронетранспортери, важку артилерію проросійським силам в Україні", - зазначив він.

Керрі також заявив, що "російські військові діють на сході України" і "надають командно-штабну підтримку" ополченцям проголошених Донецької і Луганської народних республік. 

"Ми розглянемо запити України про допомогу в галузі безпеки, - сказав він. - Ми вже чітко заявляли, що військового розв'язання кризи немає. Ми націлені на надання допомоги, здійснення поставок, продовження пошуку дипломатичного рішення при дотриманні українського суверенітету і територіальної цілісності".

Водночас Керрі зазначив, що інші опції, включаючи можливість додаткових санкцій проти Росії, "ще не прибрані зі столу переговорів".