Експерти прогнозують початок артилерійської дуелі на Донбасі після свят / фото УНІАН

Росія випробувала «надзвукову» ракету, здатну завдати ядерний удар по будь-якій точці Європи. І російський автократ Володимир Путін назвав це «чудовим новорічним подарунком для країни».

Систему «Авангард» збираються взяти на озброєння в 2019 році. Як стверджують в Москві, вона в 20 разів швидша за звук. А її заявлений радіус дії – 6 тисяч кілометрів. Путін похвалився, що вона здатна «подолати будь-які системи протиракетної оборони Заходу», пише EUObserver.

Ці випробування відбулися якраз на тлі загострення у відносинах Росії з НАТО, яке почалося через недотримання російською стороною Договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності від 1987 року. США поставили 60-денний ультиматум Кремлю, до кінця якого він повинен повернутися до виконання зобов’язань.

Відео дня

Читайте такожNewsweek: Росія може піти в атаку проти України на Різдво

Однак, за словами експерта Інституту ООН з питань роззброєння Павела Подвига, російське випробування ракет «Авангард» - це спроба Росії залякати і стримати НАТО, у якого є значна перевага в Європі над російською армією. Британський експерт з російської пропаганди Пітер Померанцев теж вважає, що за допомогою брязкання ядерною зброєю Путін намагається збудувати собі страшний імідж, щоб відбити у Заходу охоту протидіяти російській агресії. Зокрема, щоб через російські ядерні погрози західні країни не надавали Україні військову допомогу.

Видання нагадує, що загроза ескалації війни в Україні з’явилася в листопаді, коли Росія незаконно атакувала і захопила три українські кораблі в Чорному морі. Військовий аналітик Міжнародного центру Вудро Вілсона Майкл Кофман відкинув можливість початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Читайте такожForbes: У 2019 році Україна і Балтія будуть під ударом, а гонка озброєнь формально почнеться

На його думку, найвірогідніше на Донбасі у січні-лютому, почнеться «артилерійська дуель», тобто обмін непрямим вогнем. І це, за його словами, типова ситуація для зимового періоду вздовж лінії розмежування.

«Щоденний обмін непрямим вогнем часто посилюється після святкового перемир’я в січні. Здається, Москва чекає першої ж можливості, щоб залити Україну кров’ю», - сказав Кофман.