"Супермісяць" над Києвом у ніч з 14 на 15 листопада / УНІАН

Китай зміг успішно посадити апарат "Чан'е-4" на темній стороні Місяця. І наслідки цього досягнення значно більші, ніж просто право оголосити себе "першими" людьми на незвіданій території.

Апарат "Чан'е-4" наніс Китай на мапу міжнародних зусиль з дослідження космосу і поставив його на рівні зі США, Росією і Євросоюзом. Крім того, китайський успіх додав новий вимір до космічної гонки, пише The Guardian.

Місія "Чан'е-4" була першою спробою приземлитися на іншому боці Місяця, яка раніше вважалася неможливою через проблеми з комунікацією. І вона була успішною. Перша реакція американської агенції NASA була великодушним визнанням успіху вчених іншої країни. Досягнення Китаю назвали "першим для людства" і "вражаючим". Але в політичних і військових кабінетах Вашингтона і Москви, найвірогідніше, новину зустріли з тривогою. В космосі з'явився новий серйозних гравець, з яким доведеться рахуватися.

Відео дня

Читайте також"Кривавий" Місяць зависне над Землею в кінці січня 2019

Китай із запізненням вийшов в космос. Свого першого астронавта на орбіту він відправив лише в 2003 році, тобто через 40 років після космічної гонки між СРСР і США. Тепер Пекін зробив дещо, що жодній з космічних держав до цього часу не вдавалося. Вірогідно так сталося тому, що традиційні гравці зосередилися на пілотованих програмах, виживанні людини в космосі і міжпланетних польотах, зокрема на Марс.

Після того, як Ніл Армстронг став першою людиною, чия нога ступила на Місяць(і це стало тріумфом США, який став реабілітацією після шоку від того, що Юрій Гагарін був першою людиною в космосі), з'явилося відчуття, що справи на супутнику "завершені". Настав час для більших викликів. Але тепер все може змінитися. Чи стане Місяць територією, за яку буде точитися боротьба?

Космос не втратив своєї здатності зачаровувати людей. Місяць розташований відносно близько, а його темна сторона огорнута загадковістю. Це гарантувало Китаю, що його місія приверне глобальну увагу за межами наукових кіл. "Чан'е-4" може збільшити інтерес до Китаю і космосу серед молоді, як колись космічна гонка між США і СРСР. Суміш захоплення і перестороги через радянські космічні успіхи підштовхнула уряд прем'єр-міністра Великої Британії Гарольда Вілсона профінансувати вивчення російської мови у школах і університетах. Сьогодні ж підйом Китаю став джерелом захоплення, виклику і загрози. І тепер все це не обмежується планетою Земля.

Читайте такожАстронавт «Аполлона 8» назвав ідею відправити людей на Марс «дурною»

Відкритим питанням лишається, наскільки глибоко Китай впустять у існуючий "космічний клуб". Після космічної ворожнечі без обмежень між США і СРСР, Вашингтон і Москва змогли збудувати партнерство у космічній галузі, якому часто вдавалося пережити дипломатичну напругу між країнами. США відмовилися від програми "Шатл" в 2011 році, але продовжили відправляти астронавтів у космос за допомогою російських ракет. А МКС лишається спільним надбанням країн.

Однак, минуло півстоліття перш ніж космічна співпраця між США і Росією досягла стійкості. Але поява Китаю як серйозного гравця може покінчити з цим. Приміром, чи не почне Росія дивитися на Китай як на успішного партнера з інноваціями? Чи вона побачить в ньому запеклого ворога? США, здається, вже зайняли свою позицію, вважаючи Китай економічним і військовим суперником.

Водночас, кінцева мета самого Пекіна лишається не відомою. Зрозуміло, що він хотів стати космічною державою. Але чи дійсно він досяг цього статусу чи так тільки здається? Обладнання, яке Китай відправив на Місяць, вказує на те, що його цікавлять, перш за все, видобуток природних ресурсів і налаштування зв'язку. Як довго США будуть мовчки спостерігати за тим, як Пекін здобуває першість у цих чутливих сферах? У всякому разі, США і Росія дуже скоро знову зацікавляться Місяцем.