Орбан не хоче допомагати США приборкати Росію / kremlin.ru

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан сказав дипломатам США, що хоче, щоб його країна була «нейтральною, як Австрія» на тлі того, як Вашингтон просуває більш жорстку лінію щодо Росії і Китаю. Таким чином, голова угорського уряду посилив страхи про те, що давній союзник Америки почав віддалятися в бік Кремля.

Соратники Орбана, як пише Wall Street Journal, пояснили, що їхня країна буде й надалі брати участь у місіях НАТО і що вона цінує ту безпеку, яку їй гарантує альянс. Але при цьому, угорські чиновники сказали, що Орбан строго проти тиску США, націленого на скорочення впливу Москви і Пекіна в Європі.

Читайте такожСША вимагають від Угорщини не використовувати НАТО для шантажу України

Відео дня

Свої коментарі угорський лідер зробив минулого місяця під час зустрічі з послом США в Будапешті. Про це виданню повідомили джерела, поінформовані про деталі розмови. Прес-секретар Віктора Орбана не відповів на запити американських журналістів про коментар.

Впродовж останніх тижнів США намагалися об’єднати союзників по НАТО, щоб разом зробити більш жорсткі кроки проти кібер-шпигунства з боку Китаю. Також Вашингтон місяцями намагався підштовхнути союзників посилити підтримку України у її війні проти Росії. Орбан відмовив у обох випадках. Як і деякі інші європейські лідери, він запрошує китайські інвестиції в інтернет-інфраструктуру своєї країни. Він також блокує переговори на рівні міністрів між НАТО і Україною тому що, як стверджують у Будапешті, в «українських школах має бути більше уроків угорської мови для меншин».

Угорські чиновники заявили, що будуть дотримуватися зобов’язань перед НАТО і навіть збільшать участь країни в місіях. Але Орбан буде опиратися спробам США залучитися підтримкою Угорщини у політиці проти Росії і Китаю. Американські урядовці пояснили, що Орбан, зокрема, відмовився від підписання простої оборонної угоди, яка б дозволила силам США і військовому обладнанню пересуватися територією Угорщини.

«Позиція Орбана така: ми хочемо вести справи з Росією. Ми будемо чинити опір, коли хтось спробує вчити правильної поведінки з Китаєм, інакше ми будемо агентами Китаю і бла бла бла», - сказав виданню неназваний чиновник Угорщини.

Позиція Орбана дала поштовх новому циклу дипломатичної активності. Держсекретар США Майк Помпео збирається відвідати Угорщину наступного місяця. Угорський прем’єр опинився на передовій підйому націоналізму в Європі. Виступаючи проти імміграції і «надмірного втручання» Євросоюзу, Орбан зміг перемогти на виборах тричі поспіль.

Читайте такожEUObserver: ЄС час помітити, як Угорщина розпалює конфлікт з Україною за гроші Кремля

«Він був Трампом ще до появи самого Трампа», - сказав якось колишній соратник американського президента Стів Беннон.

Однак, після того, як Дональд Трамп зайняв Овальний кабінет, угорський прем’єр лише посилив рух своєї країни подалі від Вашингтону в напрямку зближення з Москвою.

«В цьому весь виклик з боку Угорщини. Починаєш сумніватися, чи можна й далі покладатися на неї», - сказав неназваний чиновник США.