Кожна чотирнадцята людина гине на шляху з Лівії в Європу / Wikimedia Commons

У 2018 році 2 тис 275 біженців і мігрантів загинули чи зникли безвісти при перетині Середземного моря з метою дістатися Європи.

Як повідомили УНІАН у Представництві Організації Об'єднаних Націй в Україні, Агентство ООН зі справ біженців представило звіт «Відчайдушна подорож», у якому йдеться про те, що кожного дня в середньому гине шість людей, намагаючись перетнути Середземне море у 2018 році.

В організації відзначили, що серед біженців та мігрантів, що намагаються дістатися до Європи через Середземне море, є тривожно висока кількість загиблих у 2018 році, оскільки скорочення пошуково-рятувальних операцій зробило морський перехід найбільш ризикованим для життя.

Відео дня

Читайте такожЮНІСЕФ заявляє про необхідність $3,9 мільярда для невідкладної допомоги 41 мільйону дітей

За оцінками, 2 275 людей загинуло чи зникли безвісти, перетинаючи Середземне море у 2018 році, незважаючи на значне зниження кількості прибулих до європейських берегів. Всього в Європу прибуло 139 тисяч 300 біженців та мігрантів, що є найменшим показником за останні 5 років.

«Порятунок життів на морі це не вибір, не питання політики, а одвічне зобов'язання», - сказав Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

«Ми можемо покласти край цим трагедіям, маючи мужність і бачення не обмежуватися порятунком наступного човна, а прийняти довгострокову стратегію, яка ґрунтується на регіональному співробітництві, ставлячи життя і гідність людини на перше місце», - додав він.

У звіті зазначається, що кожна чотирнадцята людина гине на шляху з Лівії в Європу – що свідчить про різке зростання, порівнюючи з 2017 роком. Ще тисячу повернули назад в Лівію, де вони зіткнулися з жахливими умовами в місцях позбавлення волі.

Також сказано, що для багатьох, дістатися Європи було кінцем жахливої подорожі, сповненої тортур, насильства, загрозами викрадення і утримання за викуп. Держави мають вжити термінових заходів для ліквідації мереж контрабандистів і притягнути до відповідальності злочинців.

Читайте такожООН: кожен третій біженець на Землі - сирієць

Водночас, сказано, що все ж таки з'являються зерна надії. Незважаючи на політичну безвихідь у просуванні регіонального підходу до морського порятунку та висадки, як цього вимагали УВКБ ООН та МОМ у червні минулого року, кілька держав взяли на себе зобов'язання переселити людей, врятованих в Середземному морі, що є потенційною основою для передбачуваного і тривалого вирішення проблеми. Також держави обіцяли тисячі місць для розселення біженців з Лівії.

Звіт також демонструє значні зміни в маршрутах, які використовуються біженцями та мігрантами. Вперше за останні роки Іспанія стала головними воротами до Європи, оскільки близько 8 тисяч прибуло по суші (через анклави в Сеуті і Меліл'ї), а ще 54 800 людей успішно перейшли через небезпечне Західне Середземномор'я. Як наслідок, кількість загиблих там зросла майже в 4 рази з 202 у 2017 до 777 у 2018 році.

Близько 23 400 біженців та мігрантів прибули до Італії у 2018 році, що в п'ять разів менше, ніж у попередньому році. Греція отримала подібну кількість прибулих через море, приблизно 32 500, у порівнянні з 30 000 у 2017 році, але кількість людей, які прибули через сухопутний кордон з Туреччиною, зросла втричі.

Стосовно інших країн в Європі, Боснія і Герцеговина зафіксувала близько 24 тисяч біженців та мігрантів, які прибули транзитом через Західні Балкани. До Кіпру надійшло декілька човнів із сирійськими біженцями з Лівану, у той час як до Великої Британії під кінець року прибула зовсім маленька кількість людей з Франції.