У Китая досить обмежені ядерні можливості, з якими США можуть впоратися і так / Flickr/HERMAN DE KEYPERLING

Адміністрація Дональда Трампа дуже вірогідно розірве Договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності, який США підписали з СРСР в 1987 році.

Намір змусив нервувати як Москву, так і столиці американських союзників у Європі. Але найбільше дивує протест Китаю, пише National Interest. Пекін не підписант угоди. Китайські чиновники і дехто у американській адміністрації переконані, що договір з Кремлем обмежує можливості США, але не створює жодних перешкод для КНР у розробці ракет малої і середньої дальності.

Експерти ж кажуть, що це не правильне трактування документу. Президент Рональд Рейган і лідер СРСР Михайло Горбачов поставили на ньому свої підписи після шести років дуже напружених переговорів. Обидві країни зобов’язалися знищити ракети наземного базування і крилаті ракети, радіус дії яких складає 500 до 5 тисяч кілометрів. Впродовж Холодної війни американські і радянські військові розгорнули сотні таких ядерних ракет в Європі. Імплементація двосторонніх домовленостей, а також інші фактори допомогли зробити крок у напрямку зменшення розміру ядерних арсеналів США і СРСР.

Відео дня

Читайте такожСША почали виробництво ядерних боєголовок малої потужності

В 2014 році Вашингтон звинуватив Москву у порушенні домовленостей, оскільки вона випробовувала нові крилаті ракети наземного базування. Кремль же все заперечує і наполягає, що її нова зброя не порушує обмеження, встановлені договором. Зрештою, в грудні 2018 року Держсекретар Майк Помпео заявив, що Росії є 60 днів, щоб повернутися до виконання зобов’язань. Але окрім російських порушень, у адміністрації Трампа також зауважили, що США повинні вийти з ядерного договору через Китай. Тому що Пекін може вільно розгортати заборонені 32 роки тому ракети.

«Деякі чиновники і експерти стверджують, що США повинні вийти з двосторонньої угоди, яка не дозволяє Росії погрожувати Західній Європі, щоб дати можливість Вашингтону погрожувати Китаю. Це дуже сумнівні аргументи. Ядерний арсенал США в 10 разів більший, ніж китайський. І китайські військові стратеги визнають американську перевагу навіть у звичайних озброєннях», - сказав експерт Union of Concerned Scientists Грегорі Кулакі.

Насправді у Китаю досить багато ракет. З 1990-х років Пекін збудував один з найбільших і різноманітних арсеналів у світі. Всього у його розпорядженні близько 2 тисяч балістичних і крилатих ракет, 95% з яких порушували б договір від 1987 року, якби китайська сторона теж поставила на ньому свій підпис.

Читайте такожThe Guardian: Світу знову загрожує ядерне знищення

Але лише невелика частина цього арсеналу формує обмежені сили ядерного стримування. Експерти Nuclear Information Project разом з Федерацією американських вчених підрахували, що у Китаю є приблизно 120 ракет наземного базування, які здатні нести ядерні боєголовки. Їх у китайської армії 186. І якби Пекін підписав договір 32 роки тому, це все одно ніяк не вплинуло б на його ядерні сили.

Більше того, армія США вже наростила нові сили, здатні розібратися з китайським арсеналом ракет. Власне, нові ракети Tomahawk, які можна запускати з моря, а також ракети JASSM-ER, які встановлюють на літаки, не підпадають під вимоги ядерного договору з Кремлем.

«Не існує жодної військової потреби, яку б ми не могли задовольнити через договір про ліквідацію ракет малої і середньої дальності», - сказав генерал ВПС США Пол Селва.

Іншими словами, стара ядерна угода ніяк не заважає американським військовим розібратися з китайською армією. І її розірвання ніяк не допоможе Пентагону скоротити загрозу з боку Пекіна.