Папа відслужив месу на відкритому повітрі, на стадіоні "Зайєд Спорт Сіті" \ @VaticanNews

Папа римський Франциск у вівторок відслужив месу на стадіоні в Абу-Дабі, столиці Об'єднаних Арабських Еміратів.

Читайте такожПапа Римський вперше прибув до ОАЕ

Понтифік прибув в ОАЕ в неділю. Це перший в історії візит глави Римсько-католицької церкви на Аравійський півострів, батьківщину ісламу, а також перша в історії літургійна служба Папи в країнах Перської затоки, передає Бі-бі-сі.

Відео дня

Папа відслужив месу на відкритому повітрі, на стадіоні "Зайєд Спорт Сіті". І це також стало безпрецедентною подією в країні. Досі влада ОАЕ дозволяла християнам здійснювати богослужіння лише в церквах.

Папа Франциск прибув на стадіон на своїй машині з куполом з куленепробивного скла, відомої під назвою "папамобіль".

ОАЕ межують з Саудівською Аравією, де заборонено будівництво церков і християни піддаються жорстким обмеженням. На відміну від Ер-Ріяда, влада Еміратів не перешкоджає відкриттю церков. Приблизно 13% населення ОАЕ - християни, переважна більшість з них католики.

Перехід з ісламу в іншу релігію в країні заборонений, також як і місіонерська робота.

На месі, яку Папа Франциск відслужив італійською мовою, були присутні близько 135 тис. осіб. Його слова перекладалися на величезних екранах на арабську та англійську мови.

Раніше Папа Франциск в рамках міжконфесійного форуму зустрівся з главою найавторитетнішого ісламського університету Аль-Азхар шейхом Ахмадом ат-Тайібом. Шейх закликав мусульман Близького Сходу приймати місцевих християн, яких він назвав "нашими супутниками". Папа Франциск, зі свого боку, закликав припинити всі збройні конфлікти на Близькому Сході.

На месі, яку Папа Франциск відслужив італійською мовою, були присутні близько 135 тис. осіб \ @VaticanNews

Понтифік вказав на страхітливі наслідки збройних конфліктів в Ємені, Сирії, Іраку та Лівії. Свою лепту в деякі з них вклали і ОАЕ. Збройні сили цієї країни беруть активну участь у війні в Ємені. ОАЕ також озброювали сирійську опозицію.

Шейх Ахмад і Папа Франциск виступили перед делегатами міжконфесійного форуму, учасники якого підписали звернення "Про людське братерство заради миру в усьому світі і співіснування".

Виступаючи перед присутніми, шейх Ахмад сказав: "Любіть своїх християнських братів і сестер. Вони наші співгромадяни. Вони нам близькі. Між нами тісні зв'язки". "Ви не меншість. Ви повноправні громадяни. Забудьте про слово "меншість". Нас пов'язують тісні узв'язки - це як скеля, об яку розіб'ються всі спроби нас роз'єднати", - заявив шейх Ахмад, звертаючись до християн Близького Сходу.