Експерт розповів про шпигунів РФ, які роблять "брудну роботу" / фото УНІАН

Президент Росії Володимир Путін як колишній співробітник КДБ активно проводить шпигунські операції за кордоном. Однак у разі провалів Кремль одразу відрікається від своїх агентів.

Про це розповів експерт з питань міжнародних відносин Іван Яковина, коментуючи нові дані про отруєння екс-полковника ГРУ Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, передає «Обозреватель».

"Путін сам в минулому майже шпигун, він служив у КДБ, він всілякі розвідувальні операції любить, підтримує і допомагає. За його правління ці операції розквітнули пишним цвітом. Скільки російських шпигунів ходять по Великобританії, ніхто не скаже. Думаю, що навіть сам Путін не знає, скільки їх там – десятки, якщо не сотні", – зазначив експерт.

Відео дня

Читайте також"Новачок" включать в список заборонених речовин

За словами Яковини, люди подібного роду називаються "торпедами" в російській військовій розвідці.

"Вони ніякі не агенти, не Джеймси Бонди, у них завдання приїхати в якусь країну і зробити там брудну роботу, а потім максимально швидко поїхати. Якщо вийде поїхати і врятувати свою шкуру – молодець, герой. Якщо зловлять – вибач, ти нічий. Ти "підприємець середньої руки", від тебе все відхрестяться, батьківщина тебе забуде. Багато людей згодні так працювати. Їх обирають для виконання однієї брудної роботи", – заявив він.

Яковина навів у приклад агентів російських спецслужб Олександра Петрова і Руслана Боширова, підозрюваних в отруєнні Скрипаля.

"Тих двох, яких ми вже добре знаємо, обрали для того, щоб убити Скрипаля. У них не вийшло, вони попалися. Пощастило, що не у Великобританії, а виїхавши за її межі. Я підозрюю, що таких людей там тримають на випадок, якщо доведеться когось вбити чи щось підірвати. Вони живуть звичайним життям, а потім їм надходить команда – треба зробити те-то і те-то. Вони йдуть і роблять", – заявив міжнародник.

За словами експерта, таку практику використовували східні німці під час холодної війни: "Штазі завдяки "прекрасній" гестапівській школі це робили краще за всіх у світі. Але зараз Штазі розформована, тому думаю, що тільки Росія цими речами займається".