Ілюстрація REUTERS

Майже 5 тисяч венесуельців залишають батьківщину щодня, а за кордон виїхали вже майже 3,5 мільйона осіб.

Читайте такожМЗС РФ заявив про плани США задіяти українські літаки для перекидання зброї опозиції Венесуели

Про це повідомляють УВКБ ООН, Агентство ООН у справах біженців, Міжнародна організація з міграції.

Відео дня

Наразі число біженців та мігрантів з Венесуели в усьому світі становить 3,4 мільйона осіб. Серед них, за даними національної імміграційної влади та інших джерел, у країнах Латинської Америки та Карибського басейну знайшли притулок близько 2,7 мільйона венесуельців, в той час як інші попрямували в різні регіони світу.

Найбільшу кількість біженців й мігрантів з Венесуели приймає Колумбія - понад 1,1 мільйона осіб. За нею йде Перу - 506 тис. осіб; Чилі - 288 тис.; Еквадор - 221 тис. осіб; Аргентина - 130 тис.; і Бразилія - 96 тис. осіб.

Мексика та країни Центральної Америки й Карибського басейну також приймають значну кількість біженців та мігрантів з Венесуели.

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Ніколас Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін. США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, який привів цю країну до гуманітарної кризи.

21 січня в столиці країни Каракасі група військових зажадала усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо проголосив себе виконувачем обов'язків глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин зі США. Він заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

26 січня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Китай і Росія підтримують режим Мадуро у Венесуелі з наміром повернути мільярди доларів, вкладені в його режим.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло заявила про серйозне погіршення гуманітарної ситуації у Венесуелі. За даними ООН, з 2015 року Венесуелу залишили близько 2,3 млн осіб.

31 січня Європарламент визнав Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели. Також Гуайдо як легітимного президента Венесуели визнали США, Канада, країни Латинської Америки.

4 лютого президент Франції, керівники урядів Іспанії та Австрії, міністри закордонних справ Великої Британії, Данії та Латвії заявили про визнання Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента Венесуели.