Марія Захарова / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ РФ оголосили, що українські літаки будуть задіяні у перекиданні зброї з Європи для опозиції Венесуели.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це сьогодні на брифінгу заявила офіційний речник МЗС Росії Марія Захарова.

«Розвиток подій у Венесуелі підійшов до критичної межі. На 23 лютого запланована небезпечна масштабна провокація: підбурюване і кероване Вашингтоном перетинання кордону Венесуели т. зв. гуманітарним конвоєм, що чревате сутичками прихильників і супротивників чинної влади і формує зручний привід для силової акції з відсторонення від влади нинішнього легітимного президента країни», - сказала Захарова.

Відео дня

За її словами, підготовка ведеться Вашингтоном за всіма правилами воєнної науки. «Всі дані є, з ними ви можете ознайомитися в мережі Інтернет. Відзначається перекидання американських спецсил і техніки ближче до території Венесуели», - додала Захарова.

«Є дані про те, що компаніями США і їх союзників по НАТО опрацьовується питання придбання в одній зі східноєвропейських країн великої партії озброєння і боєприпасів для їх подальшої передачі опозиційним силам Венесуели», - сказала Захарова.

Вона стверджує, що йдеться про зразки і аналоги великокаліберних кулеметів, підствольних і автоматичних гранатометів, переносних зенітно-ракетних комплексів, а також про боєприпаси до стрілецького та артилерійського озброєння різного призначення.

«Це до питання про те, що мається на увазі під підготовкою доставки гуманітарної допомоги. Доставку вантажу до Венесуели планується здійснити на початку березня поточного року кількома партіями через територію сусідньої країни із залученням транспортних літаків міжнародної експедиторської компанії. На жаль, не дивно, що в цій непривабливій історії простежується й український слід. Зокрема, як ми розуміємо, буде задіяно державне підприємство «Антонов», - сказала Захарова.

Вона заявила, що адміністрація США свідомо загострює ситуацію. «Світу послідовно навіюється думка: дороги назад немає. Знову вводиться в обіг будь-яка фраза: «Він (Мадуро) повинен піти». У Вашингтоні в своїх планах, як ми розуміємо, йтимуть до кінця», - сказала Захарова.

Читайте такожЛукашенко заявив про спільну з РФ відповідь у разі розміщення в Європі ракет США

Як повідомляв УНІАН, 10 січня Ніколас Мадуро вступив на посаду президента Венесуели після переобрання на другий термін. США і держави Латинської Америки назвали його узурпатором влади, який привів цю країну до гуманітарної кризи.

21 січня в столиці країни Каракасі група військових зажадала усунути президента від влади і закликала громадян країни приєднатися до акцій протесту.

23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо проголосив себе виконувачем обов'язків глави держави. Мадуро назвав це державним переворотом, організованим Вашингтоном, і оголосив про розрив дипломатичних відносин зі США. Він заявив, що не має наміру залишати пост президента Венесуели до закінчення терміну повноважень у 2025 році.

26 січня державний секретар США Майк Помпео заявив, що Китай і Росія підтримують режим Мадуро у Венесуелі з наміром повернути мільярди доларів, вкладені в його режим.

Заступник генерального секретаря ООН з політичних питань Розмарі Ді Карло заявила про серйозне погіршення гуманітарної ситуації у Венесуелі. За даними ООН, з 2015 року Венесуелу залишили близько 2,3 млн осіб.

31 січня Європарламент визнав Гуайдо законним тимчасовим президентом Венесуели. Також Гуайдо як легітимного президента Венесуели визнали США, Канада, країни Латинської Америки.

4 лютого президент Франції, керівники урядів Іспанії та Австрії, міністри закордонних справ Великої Британії, Данії та Латвії заявили про визнання Гуайдо тимчасовим виконувачем обов'язків президента Венесуели.

Міністерство закордонних справ України закликає керівників політичних сил Венесуели провести демократичні вибори і запобігти розв'язанню політичної кризи силовими методами.