Ілюстрація / REUTERS

Військовий конфлікт Індії та Пакистану поки обмежується обміном ударами, сторони, всупереч побоюванням міжнародних спостерігачів, не демонструють готовності застосовувати ядерну зброю.

Про це розповів директор Інституту зовнішньополітичних досліджень Григорій Перепелиця, передає «Обозреватель». Експерт вважає, що країни не поспішають загострювати конфлікт, оскільки минулі війни між ними не принесли явної перемоги нікому.

Читайте такожПакистан обстріляв населені пункти на індійському кордоні

Відео дня

"Сторони обмінюються симетричними відповідями — збитий літак на збитий літак, прикордонний обстріл на прикордонний обстріл. Це свідчить про те, що немає підстав очікувати широкомасштабної ескалації війни. Більше того, наявність ядерної зброї в однієї й іншої сторони — потужний стримувальний фактор від такої ескалації", — вважає міжнародник.

"Але ми маємо зробити висновок, що теракти сьогодні стали серйозним дестабілізуючим фактором. Причиною такої ескалації стали теракти проти індійських військових два тижні тому", — додав він.

Перепелиця нагадав, що суперечності між Пакистаном і Індією є перманентними, і почалися з самого початку здобуття незалежності однією та іншою стороною.

"Війна низької інтенсивності велася постійно, часом загострювалася, як у 1947, у 1971, у 1999 році. Але ці загострення призводили до деескалації, і сторони відновлювали статус-кво ... Думаю, в даному випадку популісти не так заграються, щоб почати нову війну. Тим більше, якщо ми подивимося на війни, які велися між Пакистаном та Індією, то вони фактично не принесли серйозної перемоги ні одній, ні іншій стороні", — заявив він.

Експерт прогнозує, що перманентний конфлікт Індії та Пакистану триватиме далі, оскільки між країнами існують суперечності, викликані територіальними претензіями, релігією та іншими факторами.