Зокрема, Алфьоров називав борців за незалежність України "бандерівщиною" / скріншот з відео

У Санкт-Петербурзі (Росія) на 89-му році життя помер лауреат Нобелівської премії, депутат Держдуми РФ від комуністів і затятий прихильник політики глави країни-агресора Володимира Путіна проти України Жорес Алфьоров.

Читайте також"Крим наш": одіозний українофоб Охлобистін відзначився дивним новорічним "привітанням" для українців

Про це повідомляє Liga.net з посиланням на його дружину.

Відео дня

"Як пише рупор Кремля ТАСС, посилаючись на головного лікаря лікарні Російської академії наук Олега Чугунова, Алфьоров помер внаслідок гострої серцево-легеневої недостатності. Дата похорону поки не названа", - йдеться в повідомленні.

РосЗМІ пишуть, що в листопаді 2018 року він був госпіталізований в Москві з підозрою на інсульт. Йому стало погано на засіданні Російської академії наук. 30 листопада в РАН повідомили, що діагноз не підтвердився і в Алфьорова був гіпертонічний криз.

Зазначається, що Жорес Алфьоров народився в Білорусі. Був автором понад 500 наукових праць і понад 50 винаходів. У 2000 році став лауреатом Нобелівської премії за розробки в напівпровідниковій техніці, розділивши нагороду з німецьким фізиком Гербертом Кремером. З 1995 року незмінно був депутатом Держдуми РФ. З 1999 проходив в Держдуму РФ за партійними списками КПРФ (Комуністична партія Російської Федерації).

"У 2017 році Алфьоров був внесений до бази сайту Миротворець, де публікують імена причетних до злочинів проти України. Він неодноразово відвідував окупований Росією Криму, де разом з окупаційною владою відвідував різні заходи та читав лекції", - зазначає видання.

"Свідоме порушення державного кордону України. Українофоб, поширює антиукраїнську пропаганду. Виправдовує окупацію української території", - написано про нього на сайті.

А в одному з інтерв'ю Алфьоров назвав ситуацію в Україні "повною чорнотою", "слов'янським голокостом", а борців за незалежність України "бандерівщиною".