НАТО варто було б прийняти Грузію й Україну ще 11 років тому / фото УНІАН

На святкуванні 70-річчя НАТО у Вашингтоні цього тижня не буде жодного глави держави. І це ознака того, що статус оборонної організації скоротився. На відміну від зборів з нагоди 50-ї й 60-ї річниці, які організовували президенти Білл Клінтон і Барак Обама відповідно, цього року гостей буде приймати Держсекретар Майк Помпео. Він зустрінеться з міністрами закордонних справ інших 28 країн-учасниць.

Як пише The Times у редакційній статті, це відображає поширені сумніви щодо прихильності президента Дональда Трампа до альянсу. З часів його передвиборчої кампанії у 2016 році він постійно називав НАТО «застарілим». Після того він ставив під сумнів ключову доктрину альянсу про взаємну допомогу і посилив страхи, що США взагалі можуть вийти з його складу. Союзники бояться, що це може навіть статися у грудні, коли голови урядів зберуться на саміті в Лондоні.

Читайте такожThe Atlantic: У НАТО бояться, що Естонія стане другим Кримом через Трампа

Відео дня

На такому тлі новини про те, що НАТО відкриває нові передові бази у Польщі, дуже вітаються. Альянс витратить 260 мільйонів доларів на арсенал на авіабазі в центрі країни, який зміцнить можливості дати відсіч агресії Росії. Таке зміцнення відбудеться в той же час, як Москва збільшує свою військову присутність в Калінінграді, а також в окупованому українському Криму. Видання також нагадує, що в останні кілька років, попри всю риторику Трампа, НАТО збільшував свій контингент у Східній Європі й посилював присутність сил у Чорному морі. Ці кроки демонструють, що альянс готовий захищати своїх членів у регіоні, а також посилають сигнал про можливість і готовність діяти.

Генеральний секретар Єнс Столтенберг очікує, що міністри закордонних справ країн-учасниць схвалять новий пакет заходів підтримки для України. Він буде включати проведення тренувань для українських військово-морських сил, регулярні відвідування українських портів, проведення спільних навчань і обмін інформацією. Це теж вітається.

Читайте такожСтолтенберг: наразі вже існують "багато інструментів" для допомоги Україні щодо вступу в НАТО

«Фатальне рішення НАТО від 2008 року відкласти членство України й Грузії було стратегічною помилкою, яка стала фактором російського вторгнення й окупації грузинських Південної Осетії й Абхазії, анексії Криму і підтримки війни на Сході України. Разом з тим, спроби Росії дестабілізувати ці країни вимагають більш рішучої відповіді НАТО. Міжнародні зусилля, націлені на вирішення цих конфліктів через діалог, не принесли плодів. Підтримка України й Грузії містить ризик ескалації, але водночас і підвищує ставки для Кремля», - йдеться в статті.

Видання додає, що для збереження єдності НАТО знадобиться дещо більше, ніж символічні жести. Зокрема, міністри закордонних справ повинні знайти спосіб стримати Туреччину в якості союзника і не дозволити їй впасти в обійми Кремля. Також потрібно якимсь чином переконати Трампа, що альянс не застарів і він необхідний для збереження західної безпеки.