Парагвай / REUTERS

У 2018 році список найщасливіших країн світу очолили латиноамериканські країни Парагвай і Панама, а найнещаснішою країною став африканський Чад. Про це свідчить опитування американської дослідницької компанії Gallup.

Опитування було проведено в 143 країнах світу. Питання були пов'язані з позитивними і негативними емоціями, які мали респонденти в день, що передував спілкуванню з соціологами, передає Realist.

Їх запитували про те, чи доводилося їм сміятися чи посміхатися цього дня, чи почували вони себе відпочилими, чи відчували щастя, інші позитивні емоції.

Відео дня

Читайте такожЖурнал Time обрав найвпливовіших людей 2019 року (фото)

Двома найщасливішими країнами світу стали Парагвай і Панама - вони отримали індекс «позитивного досвіду» за 85 пунктами.

Слідом за ними йде Гватемала і Мексика (84 пункту), Ель-Сальвадор (83). Першою нелатиноамериканською країною в списку стоїть Індонезія - вона на шостому місці.

Найнещасніші країни опинилися в Африці - Чад (54 бали за негативної шкалою), Нігер і Сьєрра-Леоне (50). Слідом за ними йдуть дві близькосхідні країни - Ірак (49) та Іран (48).

До числа визначальних факторів негативної шкали дослідники Gallup включали стрес, тривогу, фізичний біль, печаль та злість.

Майже 40% жителів планети заявили, що за день до опитування були занепокоєні, 35% відчувають стрес. Майже третина (31%) заявили, що відчули фізичну біль. Рівень негативу в світі, визнає Gallup, зростає протягом останніх років.

На низькому рівні індекс знаходився в 2007 році (23 пункти), але з тих пір зростав майже кожен рік, досягнувши на глобальному рівні позначки в 30 пунктів.

Тим не менш, це все ще нижче індексу позитиву - він у 2018 році опинився на рівні 71 пункту.

Раніше вийшов новий звіт World Happiness Report 2019, який ось уже десять років заміряє замість ВВП індекс людського розвитку і рівень задоволення життям, або «індекс щастя».

За цей час перша десятка «щасливих» не змінилася: там в різному порядку завжди присутні Фінляндія, Норвегія, Швеція, Данія, Швейцарія, Канада.

У 2013 році Україна була в цьому рейтингу на 87 місці. (А Грузія, наприклад, на 134-му).

У 2016-му Україна опинилася вже на 123 місці, а Грузія піднялася на 126-е.

У 2018-му ми опустилися на 138 місце з 156 можливих.

Як повідомляв УНІАН, раніше Україна потрапила в ТОП-6 найнещасніших економік світу.