Ілюстрація REUTERS

Перед будівлею парламенту Грузії на проспекті Руставелі в Тбілісі відновився мітинг, учасники якого вимагають звільнити затриманих під час антиросійської акції 20 червня.

Читайте такожПутін заборонив російським авіакомпаніям літати в Грузію

У мітингу беруть участь лідери та депутати від опозиційних партій, повідомляє видання Грузія Online.

Відео дня

Як заявив речник акції Міша Мшвілдадзе, вимоги мітингувальників залишаються незмінними – затримані повинні бути звільнені, і для цього дається термін до кінця дня.

Вони також вимагають відставки голови МВС Грузії Георгія Гахарія і покарання тих поліцейських, які жорстоко розправилися з людьми.

Крім цього, учасники акції вимагають, щоб наступні парламентські вибори мають бути проведені за пропорційною системою.

Раніше сьогодні об'єднана опозиція зажадала негайного звільнення затриманих на проспекті Руставелі. За даними політиків, 20 червня було затримано понад 300 осіб, проти яких співробітники поліції дають неправдиві свідчення.

Як повідомляв УНІАН, увечері 20 червня в Тбілісі понад 5 тисяч людей зібралися на антиросійський мітинг, щоб висловити протест проти дій депутата Держдуми РФ від КПРФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії вчинила акт зради, оскільки впустила до країни і надала почесне місце в парламенті особі, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії та Цхінвальського регіону (Південної Осетії) та брала участь у війні проти грузинів в Абхазії в 1993 році.

Учасники акції вимагали відставки міністра внутрішніх справ, голови парламенту і глави Служби держбезпеки. Влада відмовилися виконати ці вимоги, і ближче до півночі учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. Пізніше проти демонстрантів був мобілізований спецназ та задіяно водомети. У відповідь учасники акції кидали в правоохоронців каміння і палиці.

За даними ЗМІ, в результаті зіткнень постраждали близько 240 осіб.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі на своїй сторінці в Facebook підкреслила, що протести, які пройшли біля парламенту, організовані РФ і будуть Росії лише на користь.

21 червня голова парламенту Іраклій Кобахідзе подав у відставку.