У Тбілісі продовжуються протести / фото ТСН

Головою парламенту Грузії обрали Арчіла Талаквадзе.

На посаді голови законодавчого органу Талаквадзе підтримали 94 депутати і жодного не було проти, повідомляє видання Грузія Online.

Читайте такожУ Грузії відсторонили від служби поліцейських, що розганяли протестувальників

Відео дня

Талаквадзе змінив на посту голови парламенту Іраклія Кобахідзе, який подав у відставку після масової антиросійської акції та жорстокого розгону демонстрантів.

Як повідомляв УНІАН, увечері 20 червня в Тбілісі понад 5 тисяч осіб зібралися на антиросійський мітинг, щоб висловити протест проти дій депутата Держдуми РФ від КПРФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії здійснила акт зради, оскільки впустила в країну і надала почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії та Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії в 1993 році.

Учасники акції вимагали відставки міністра внутрішніх справ, голови парламенту і голови Служби держбезпеки. Влада відмовилася виконати ці вимоги, і ближче до півночі учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. Пізніше проти демонстрантів був мобілізований спецназ і задіяні водомети. У відповідь учасники акції кидали в правоохоронців каміння і палиці.

За даними ЗМІ, в результаті зіткнень постраждало близько 240 осіб.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі на своїй сторінці в Facebook підкреслила, що протести, які пройшли напередодні ввечері біля парламенту Тбілісі, організовані РФ і будуть Росії тільки на користь.

21 червня голова парламенту Кобахідзе подав у відставку.