Ілюстрація / REUTERS

Коли команда ОБСЄ вперше почула про збитий авіалайнер Malaysian Airlines над Україною п’ять років тому, один з її учасників прогнозував, що ця катастрофа стане переломною. Можливо навіть США втрутяться у війну проти Росії на Сході України. Безумовно, червона лінія була перетнута. Журналіст CNN Джон Авлон назвав знищення рейсу MH17 і вбивство 298 мирних людей одним з двох «найбільших злочинів нашого часу», за які нікого не покарали. Інший – це вбивство журналіста Washington Post Джамала Кашоггі.

Про це на сторінках CNN пише колишній прес-секретар ОБСЄ Михайло Боцюрків, який на момент знищення MH17 працював в складі місії на Донбасі. Малайзійський лайнер здійснював рейс з Амстердама в Куала-Лумпур 17 липня 2014 року. Він був одним з 300 літаків, які щодня пролітали над Сходом України.

Читайте також"Зробила все, щоб приховати правду": родичі жертв катастрофи МН17 звернулися з заявою до Росії

Відео дня

Близько двох третин жертв були громадянами Нідерландів. Тож деякі оглядачі назвали катастрофу аналогом терактів 11 вересня для європейської країни. В пропорції до кількості населення Нідерланди зазнали навіть більших втрат, ніж США у 2001 році.

«Це найбільший воєнний злочин для Нідерландів з часів Другої світової війни», - сказав цього тижня нідерландський тележурналіст Йероен Аккерманс під час зустрічі з родичами загиблих пасажирів MH17.

Але через п’ять років справедливість для невтішних сімей і країн лишається до болю недосяжною. Більше того, Росія, яка була звинувачена в скоєнні злочину міжнародною групою слідчих, тепер, здається, отримала союзника і прагненні уникнути відповідальності. І ним стала Малайзія, якій належав авіалайнер. На борту було 44 малайзійців включно з екіпажом.

До 17 липня 2014 року російські «зелені чоловічки» вже анексували Крим і захопили Донецьк і Луганськ в центрі українського промислового регіону. Важке озброєння вже широко використовувалося обома сторонами.

Читайте такожWall Street Journal: За збитий MH17 потрібно покарати особисто Путіна

«Щонайменше в одному зі своїх щоденних брифінгів в ролі прес-секретаря Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні я наголошував, що ракети класу «земля-повітря» вже використовувалися на Сході України й становили загрозу для цивільної авіації», - пише Боцюрків.

Завдяки старанності міжнародної слідчої групи й роботі таких організацій, як Bellingcat, тепер ні в кого немає сумнівів, що з Росії на українську територію було перекинути й значно важче і серйозніше озброєння. Зокрема, сюди була доставлена система «Бук», яка належала 53-й бригаді ППО РФ. З нього і був збитий MH17 в той літній день.

«Коли моя команда міжнародних спостерігачів ОБСЄ, яку в ті часи називали «очима і вухами світу», прибула на місце катастрофи 18 липня, лідери бойовиків зустріли нас з ворожістю і насмішками. Те, що ми побачили, суперечило здоровому глузду: не було ніякого захисту периметру, тіла, деякі з яких все ще були пристебнуті до крісел, лежали під палючим сонцем, а уламки й речі персоналу були розкидані на території кількох квадратних кілометрів», - пригадав колишній прес-секретар ОБСЄ, додавши, що тоді описав все в ефірі CNN і назвав це місцем «найбільшого військового злочину у світі на даний момент».

Читайте такожNRC Handelsblad: Через 5 років після MH17 лайнери досі літають над зонами війни

«Зневажливим жестом до більш ніж 80 дітей на борту командир територією – п’яний російський бойовик на прізвисько «Сердитий» - гордо позував для фото, піднявши іграшкову тваринку загиблої дитини», - додав Боцюрків.

Автор пише, що російські бойовики дуже швидко знайшли бортовий самописець. Таємно домовившись з владою Малайзії, вони передали його делегації з Куала-Лумпур.

«Мені тоді сказали, що переговори відбулися дуже швидко. Малайзійцям довелося виготовити на ходу офіційний штамп, щоб зробити угоду про передачу офіційною», - пише автор.

Зрештою, через п’ять років у Нідерландах зібрали досить доказів, щоб висунути обвинувачення чотирьом підозрюваним, з яких троє громадяни Росії й один українець. Москва швидко вдалася до улюбленого сценарію і почала виставляти себе жертвою, створюючи при цьому туман непевності й звинувачуючи слідчих у тому, що вони стали на бік України. Але несподіваним було те, що прем’єр-міністр Малайзії Махатхір Мохамад раптом почав виправдовувати Москву.

«Я провів багато інтерв’ю з Махатхіром і навіть написав його політичний некролог, коли він пішов у відставку після 22 років при владі. Він чоловік жорстких політичних розрахунків, який ставить інтереси своєї країни понад усе. Але його зухвалим заявам про висновки розслідування міжнародної групи, в якій брали участь і малайзійці, бракує логіки. Це ганебна зрада малайзійських сімей, які 12 липня опублікували прес-реліз, висловивши свій «біль» через суперечливі заяви малайзійського уряду», - пише колишній прес-секретар ОБСЄ.

Читайте такожNRC Handelsblad: Прем’єр Малайзії міг стати на бік Росії у справі про MH17 за зброю і торгівлю

Він вважає, що єдиним поясненням поведінки прем’єра Малайзії можуть послужити тихі переговори про обмін малайзійської нафти на російську зброю. Зрештою, Махатхір не пояснив публічно зміну своєї позиції. Але високопоставлений дипломат Малайзії розповів, що представники країни в міжнародній слідчій групі продовжують підтримувати спільні висновки.

«Без твердої й об’єднаної підтримки міжнародної спільноти, досягнення справедливості для жертв MH17 буде майже неможливе. Росія зробить все, що в її силах, щоб скористатися хоч найменшим проявом роздробленості. Якщо злочинцям, які збили MH17, все зійде з рук, ніщо не зупинить інших терористів», - пише автор.