Нетерплячість українців у сфері реформ вказує на безальтернативний шлях країни / УНІАН

В Україні виборці пішли на серйозний ризик на парламентських виборах. Адже тепер Верховна Рада буде наповнена здебільшого депутатами, які мало кому відомі навіть всередині країни. Але перемога «стартап-партій» - це щось дивовижне не лише для України.

Про це пише Süddeutsche Zeitung, підкреслюючи, що «Слуга Народу» Володимира Зеленського і «Голос» рок-музиканта Святослава Вакарчука абсолютні новачки на політичній сцені, яким відносно легко вдалося добитися успіху. Знадобилося лише кілька сильних обіцянок і склад, який зачаровує політичною свіжістю і незалежністю. Партії найпопулярніших актора і рок-музиканта можуть працювати разом. Однак, варто враховувати й ризики.

Читайте такожNew York Times: Нова влада в Україні зіштовхнеться зі старими завищеними очікуваннями

Відео дня

Впродовж двох десятиліть країна переживала хвилі надій і розчарувань. Спочатку великі сподівання охопили Україну після Помаранчевої революції. Потім наступила ворожнеча між її протагоністами. Після цього президентом став Віктор Янукович. За його роботи країна розривалася між ЄС і Росією. Тоді почався другий Майдан. І от тепер закінчилася п’ятирічка президентства Петра Порошенка, який не зміг позбутися величезного політичного й економічного тягаря російської війни на Донбасі.

Однак, є й певні фактори, які дають надію. В Україні з’явилося активне і самосвідоме громадянське суспільство, якого немає в жодній іншій пострадянській країні. Зміна влади доводить існування плюралізму і конкуренції. А зовнішня політика тепер так чи інакше зосереджена на зусиллях наблизити Київ до Євросоюзу, який, попри всі кризи, досі обіцяє демократію і процвітання.

Але виборчий результат дуже чітко відображає невдоволення структурами, які існують й в інших країнах, особливо в Східній Європі. Йдеться про великий вплив дуже багатих бізнесменів на політику, систему юстиції й ЗМІ. Протести в Чехії, Румунії чи Молдові вже показали, що люди більше не хочуть миритися з блокуванням реформ, пов’язаних з боротьбою проти корупції.

Читайте такожАфера на $30 мільйонів: Зеленський заявив про викриття ще однієї корупційної схеми в оборонці

Вони вимагають помітного покращення життя і, якщо це можливо, негайно. Україні на прикладі сусідньої Польщі добре бачать, наскільки відстав розвиток їхньої країни. Зеленський тепер отримав завдання і політичні інструменти, щоб зробити те, в чому його попередники зазнали невдачі на думку більшості українців.

Видання сумнівається, що закінчити війну на Донбасі вдасться. Можливо будуть нові зустрічі в Нормандському форматі чи невеликі успіхи в напрямку встановлення миру. Однак, питання завершення війни буде залишатися непередбачуваним.

Більш важливо те, що українці чекають на створення країни без корупції, з нижчими тарифами на комунальні послуги й вищими зарплатами. Зеленський створив базу для цього, отримавши велику підтримку в новому парламенті. Якщо він зможе добитися прориву з впливом еліт, створенням прозорості й довіри, він зможе пришвидшити економічні зміни. Україна має понад 40 мільйонів мешканців. А європейські компанії тільки й чекають, коли вона нарешті стане стабільною.

Очікування людей від Володимира Зеленського великі, а може й навіть перебільшені. Але це також означає, що в України немає альтернативного шляху. Тож безіменним депутатам доведеться дуже швидко робити собі ім’я.