Лавров і Маас влаштували публічну перепалку в Москві / МЗС Росії

Обмін дипломатичними фразами був традиційно узагальненим, коли міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас був гостем МЗС Росії, де він зустрівся з головним російським дипломатом Сергієм Лавровим. Останній зі своїм звичним похмурим виразом обличчя прочитав стандартну програму формулювань про оцінку відносин.

Та й Маас озвучив кілька порожніх фраз про важливість німецько-російської співпраці, перш ніж заявив: «Криз не стало менше, тому що в останні роки й місяці не вдалося знайти рішення навіть для одного конфлікту». Це був заклик до роботи, — пише німецьке видання Handelsblatt.

Читайте такожDie Zeit: Голова МЗС Німеччини вирушив у Росію вимагати «більше конструктиву» щодо України

Відео дня

Ще у Берліні Маас дуже поспішав. Урядовий літак знову зламався. Тож німецький дипломат скористався транспортним літаком ВПС Німеччини, щоб прибути в Москву вчасно. В останні роки було багато розмов між німецьким і російським урядами. Щоправда, всі вони були безплідні. Цього ж разу очікування були інші. Говорити про зближення чи новий початок було б передчасно. Але зростає впевненість у тому, що прогрес можливий. Особливо це стосується війни в Україні, яка зайшла в глухий кут.

Вперше за багато часу в МЗС Німеччини переконані, що з’явився імпульс для конструктивних переговорів.

«У мене склалося враження, що в питанні України сьогодні більше можливостей, ніж це було рік тому. Гадаю, тут є певний імпульс», - сказав Маас.

Він не єдиний у цьому підході. Президент Франції Еммануель Макрон тільки закінчив зустріч з президентом Росії Володимиром Путіним. А в США Дональд Трамп, чиє захоплення російським автократом контрастує з антиросійською позицією його партії, в голос розмірковує про розширення G7, повернувши за стіл Москву. В Білому домі вже заявили, що Макрон підтримує ініціативу Трампа.

Тим часом, Федеральний уряд Німеччини відкидає такі ігри. В Берліні наголосили, що поки Крим під російською окупацією, а Москва підтримує війну на Сході України, немає жодних причин для такої радикальної корекції політики щодо Росії. Але Маас визнає, що для дипломатії з’явилися нові можливості, пов’язані зі зміною влади в Києві. На відміну від попереднього президента Петра Порошенка, у його наступника Володимира Зеленського є абсолютна більшість у парламенті. Він здатен діяти. Крім того, Зеленський прийшов до влади з обіцянкою закінчити війну з Росією.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: У Німеччині більшість хоче скасування санкцій проти Росії

«Ми повинні скористатися можливістю після виборів в Україні. Війна досі відбирає життя, потрібно це припинити», - сказав Маас.

Мир в Україні також розчистить шлях для ослаблення західних санкцій проти Росії, які тиснуть на німецьку економіку. Втім, наскільки російська сторона прагне говорити, сказати важко. Лавров і Путін нещодавно об’їздили Берлін, Париж і Вашингтон. Російська економіка розвалюється. В Москві люди виходять на вулиці, а насильство служб безпеки проти них провокує ще більші протести. Дні, коли Путін був непохитним, здається, вже в минулому. Тепер він має несподівано слабкий вигляд, як ніколи. Світова політична реабілітація була б для нього дуже доречною зараз.

Домовлятися з путінською Росією дуже важко. І це було очевидно, коли Маас і Лавров разом вийшли до преси. Після стандартних дипломатичних фраз про «користь» й «інтенсивність» переговорів, вони почали привселюдно говорити дуже недипломатично.

Читайте такожThe Economist: Демократії в Україні й інших країнах регіону потрібна підтримка, а не упереджені стереотипи

Маас відкинув звинувачення російського уряду в тому, що німецькі ЗМІ втручаються у «внутрішні справи Росії» й намагаються розпалити протести проти Путіна. Він розкритикував арешт працівника Deutsche Welle і нагадав Лаврову, що членство його країни в Раді Європи зобов’язує дотримуватися принципу свободи преси. Лавров відповів цілою тирадою, звинувачуючи Європу у перешкоджанні роботи пропагандистських телеканалів Кремля RT і Sputnik. Але Маас дав відсіч, підкресливши, що у Німеччині нічого такого не відбувається.

«Інакше як би вони з’являлися скрізь, куди я йду», - сказав німецький дипломат.

Міністри також відкрито висловили свою незгоду щодо смерті Договору про ліквідацію ракет малої й середньої дальності від 1987 року. Лавров звинуватив у всьому США. Але Маас нагадав, що саме Москва першою порушила умови угоди й тим самим підірвала її.

Але найбільше Кремль дратує програма візиту голови німецького МЗС. В четвер він зібрався зустрітися з членами опозиції. Для Кремля це означає лише одне: втручання «у внутрішні справи» Росії.