В ЄС почався розгляд дисциплінарної справи проти Угорщини / фото УНІАН

У Брюсселі розпочався розгляд дисциплінарної процедури, порушеної рік тому Європарламентом щодо Угорщини.

На зустрічі міністрів у справах Євросоюзу в понеділок, 16 вересня, був представлений підготовлений парламентаріями звіт, передає dw.com.

У ньому, зокрема, зазначаються утиски свободи ЗМІ, зміни у виборчому законодавстві, тиск на громадські інститути і закриття Центрально-Європейського університету.

Відео дня

Берлін і Париж закликали владу Угорщини надати докази неправомірності висунутих проти них звинувачень у неповазі європейських цінностей і порушенні принципів правової держави.

Критичні положення підготовленого Європарламентом звіту про політику Будапешта "викликають занепокоєння", зазначила французький державний секретар у справах ЄС Амелі де Моншален, виступаючи із заявою від імені урядів у Парижі і Берліні.

Вона закликала владу в Будапешті відреагувати на поданий звіт і відповісти на звинувачення. Дискусія на засіданні Ради міністрів повинна надати угорському уряду можливість "зрозуміти наші побоювання, відповісти на них і взяти на себе зобов'язання їх вирішити", зазначила де Моншален.

Читайте такожВ Угорщині заявили, що не є "колонією Франції" і готові до "історичної битви" з Парижем

У свою чергу уряд Угорщини підтвердив свою позицію, назвавши розпочатий Єврокомісією штрафний процес "політично мотивованим" і "у багатьох аспектах невірним за змістом".

Для винесення офіційного попередження Радою міністрів ЄС, яке було б першим з декількох етапів штрафної процедури, необхідна підтримка 22 із 28 країн ЄС. Поки неясно, чи відбудеться найближчим часом голосування, оскільки низка східноєвропейських членів спільноти виступають проти цієї штрафної процедури.

З моменту порушення справи проти Угорщини до першого розгляду в Раді міністрів ЄС пройшов рік: Європейський парламент схвалив штрафну процедуру відносно Угорщини у вересні 2018 року.

Євросоюз звинувачує Будапешт у порушенні принципів правової держави, зокрема, утисках неурядових організацій. Тепер Раді ЄС належить вирішити, чи буде проти Угорщини дійсно запущена штрафна процедура відповідно до статті 7 Договору про Європейський Союз, що дозволяє, крім іншого, позбавити її голосу в Раді ЄС. Якщо міністри країн-членів ЄС погодяться із запуском штрафної процедури, Угорщина повинна буде надати пояснення своїх дій.