Ілюстрація / REUTERS

Росія і Китай скористалися правом вето, заблокувавши в Раді Безпеки ООН резолюцію про перемир'я в сирійській провінції Ідліб.

На голосуванні в четвер, 19 вересня, запропонований Німеччиною, Бельгією і Кувейтом проект документа був відхилений, передає dw.com.

При цьому резолюцію підтримали 12 держав, ще одна країна - Екваторіальна Гвінея - утрималася.

Відео дня

Крім того, на засіданні був відхилений і російсько-китайський варіант проекту сирійської резолюції. Його підтримали дві країни, відхилили дев'ять, ще чотири-утрималися.

"Німеччина шкодує про те, що РБ ООН не ухвалила резолюцію про гуманітарну кризу в Ідлібі. Ми як і раніше вважаємо своїм обов'язком пошук вирішення цієї проблеми і захист сирійського народу", - заявила на своїй сторінці в Twitter німецька місія в ООН.

Постійний представник Німеччини при ООН Крістоф Хойсген закликав не мовчати, а діяти. "На карту поставлено багато життів. Нам потрібно зробити все, що в наших силах", - підкреслив він.

Читайте такожУ Сирії через авіаудари Росії загинули дев'ять ять цивільних

У свою чергу, постпред РФ при ООН Василь Небензя назвав засідання по Сирії "навмисним шоу, метою якого було розважити міжнародне співтовариство ще одним російським вето". Він звинуватив авторів резолюції у спробах представити "терористів" в Сирії "в якості дерадикалізованої опозиції". "Фаза збройного протистояння в рамках сирійської кризи фактично завершена. Дійсно зацікавлені в політичному врегулюванні сили приєдналися до цього процесу", - стверджував він.

За даними Сполучених Штатів, Росія тринадцятий раз застосовує право вето в Радбезі ООН при прийнятті рішень щодо сирійського конфлікту.

У проекті резолюції Німеччини, Бельгії і Кувейту вказувалося на необхідність негайно припинити зіткнення сторін. Передбачалося, що режим припинення вогню набуде чинності опівночі 21 вересня. Його мета - "уникнути погіршення і без того катастрофічної ситуації" в провінції Ідліб.

Російсько-китайський проект документа також закликає до припинення бойових дій. Однак у ньому пропонується не поширювати режим припинення вогню на військові операції проти осіб або груп, "пов'язаних з терористичними угрупованнями".

Нагадаємо, раніше глава Міністерства закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив про завершення війни в Сирії.