REUTERS

Міністерство оборони США вивчає свої можливості щодо повного виведення військ США з території Афганістану, якщо президент Дональд Трамп несподівано ухвалить таке рішення. Нинішня розробка планів, яка не пов'язана з прямими рішеннями Білого дому, включає процедури для повного виведення американських сил за лічені тижні.

Про це Business Insider розповіли нинішні й колишні чиновники США. Такий крок Пентагон зробив на тлі рішення Трампа вивести більшість американських військ з Сирії перед початком наступу Туреччини проти курдських загонів, які були союзниками Вашингтона у війні проти "Ісламської держави". Один з чиновників, з яким розмовляли журналісти видання, назвав планування Пентагону "розсудливим", в той час як інший назвав останні дії в Сирії потенційною "генеральною репетицією" для Афганістана.

Читайте такожNewsweek: Трамп проігнорував усі сценарії виведення військ з Сирії, які шкодили Росії

Відео дня

Спочатку Трамп відкликав два десятки солдатів з безпосереднього району турецького вторгнення в Сирію. Але потім розширив своє рішення до близько тисячі американских військових, які були розгорнуті в північних сирійських регіонах. Міністр оборони Марк Еспер в понеділок сказав, що невизначена невелика кількість військових США досі може базуватися на північному сході Сирії, щоб захистити нафтові родовища від потенційних спроб "Ісламської держави" їх захопити.

Рішення Трампа вивести сили США з сирійської території заскочило зненацька військових чиновників і парламентарів. Обидві партії в Конгресі засудили його, наголосивши, що США таким чином покинули своїх союзників і принципи. Близько 11 тисяч курдів загинули, воюючи проти "Ісламської держави" поруч з військами США в регіоні. 

"Це імпульсивне рішення президента знищило всі наші здобутки, кинуло регіон у ще більший хаос. Іран вже облизується. А якби я був бойовиком "Ісламської держави", то мабуть би думав, що отримав другий шанс", - сказав сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Читайте такожBusiness Insider: Росія може дізнатися секрети армії США через американський вихід з Сирії

Business Insider нагадує, що США вже вивели з Афганістана дві тисячі своїх солдатів цього року. Тож американський контингент в країні скоротився до 13 тисяч. На початку жовтня міністр оборони  Марк Еспер сказав, що США можуть вивести ще більше своїх сил без шкоди для операцій.

В понеділок під час візиту в Афганістан він також порадив не порівнювати політику США у Сирії з американською позицією щодо афганського питання.

"Дуже різні ситуації, дуже різні вороги, якщо хочете, абсолютно різний рівень зобов'язань", - сказав він.