Ілюстрація / REUTERS

Близько 10 вечора у середу купка республіканців з Палати представників на Капітолійському схилі влаштували "протест". Вони вдерлися у захищену кімнату під назвою SCIF, де члени комітетів палати готувалися послухати свідчення заступника помічника міністра оборони США Лаури Купер у справі про імпічмент президента Дональда Трампа.

Очолював "демонстрантів" конгресмен з Палати представників Метт Гетц з Флориди, який лишається одним з найбільш запеклих апологетів президента США, - пише New York Times.

"ТЕРМІНОВО: Я веду понад 30 своїх колег в SCIF, де Адам Шіфф тримає таємні склади у справі про імпічмент. Ми досі всередині. Більше деталей згодом", - написав Гетц на своїй сторінці в Twitter.

Відео дня

Це не був показовий крок. Координатор республіканської меншості в Палаті представників Стів Скаліз теж був у натовпі темно-синіх костюмів, які вдерлися у кімнату слухань. Почався хаос. Республіканці викрикували гасла. Дехто з учасників "вторгнення" приніс в кімнату для слухань телефони, хоча їм заборонено це робити. Свідчення Купер відклали.

Читайте такожNew York Times: Трамп вважав Україну ворогом, а не союзником

Демократи викликали парламентський пристав, щоб відновити порядок. Згодом після другої години ночі Скаліз і кілька інших учасників його протесту виступили зі скаргами перед пресою, в яких стверджували, що процедура імпічменту проходить "в стилі СРСР".

New York Times зауважує, що все це був "суцільний цирк". І в цьому була головна мета республіканців. Вони намагалися позбавити таким чином легітимності процедуру імпічменту, яку порушили проти Трампа. Його соратники називають процес "партійною інквізицією". Республіканцям начхати, що вони порушили кілька правил і рекомендацій у сфері національної безпеки. Гетц і компанія були раді прислужитися президенту, який вимагає від них "захисту за будь-яку ціну".

Насправді за день до цього Трамп схвалив їхні дії. У вівторок він "зустрівся з 30 республіканцями з Палати представників у Білому домі, щоб поговорити про ситуацію в Сирії й справу імпічменту". Тоді члени нижньої палати Конгресу "поділилися планами штурмувати захищену кімнату", - про що писав Bloomberg. Трамп нібито сказав їм, що це прекрасна ідея.

"А чому б йому не схвалити це? Зі збільшенням кількості свідчень, стає дедалі очевидніше, що єдиний захист президента від імпічменту - це відволікати увагу від фактів і скаржитися на те, що з ним не чесно поводяться", - пише New York Times.

Читайте такожTime: Розшукуваний в США Фірташ дав адвокату Трампа бруд на Байдена

Трамп почав з того, що наполягав на "ідеальності" своєї телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 лютого. Потім була опублікована стенограма, яка дала зрозуміти, що американський президент сказав своєму українському колезі відкрити безпідставне розслідування проти його політичного опонента Джо Байдена, чий син працював в Україні. Згодом Трамп спробував викрутити ситуацію на свою користь.

"Як президент США, я маю повне право, а може й навіть обов'язок розслідувати корупцію. І прохання чи пропозиції іншим країнам допомогти нам сюди теж входять!" - написав він в Twitter третього жовтня.

Але свідчення членів його ж адміністрації дають чітко зрозуміти, що йшлося зовсім не про викорінення корупції. Це була кампанія тиску на український уряд з метою змусити його втрутитися у вибори в США на користь Трампа. І заручницею ситуації стала військова допомога для армії України на 400 мільйонів доларів. Потім Трамп і його захисники вчепилися за ідею про те, що не було умови "послуга за послугу". 

Але посол в Україні Вільям Тейлор у вівторок остаточно знищив цю лінію. Зіштовхнувшись з таким потужним ударом з боку власного ж дипломата, Білий дім почав відкидати його свідчення як "брудну кампанію" проти президента, організовану "ніким необраними лівими бюрократами й радикалами, які ведуть війну проти Конституції". У середу президент США пішов ще далі. Він назвав Тейлора "дипломатом, який ніколи не був прихильником Трампа".

Читайте такожWashington Post: Посол Тейлор роками боровся з корупцією в Україні, але Трамп все змінив

"Республіканці, не прихильні до Трампа, хоч таких лишилося й не багато, значно гірші й небезпечніші для нашої країни, ніж демократи, які нічого не роблять. Остерігайтесь таких, це сволота!" - написав він у Twitter. 

Але з накопиченням доказів стає все важче виставити імпічмент як безпідставну змову. Тож Трамп вдається до методів школярів у дусі: "А от і не дістанеш мене!". В середу ввечері колишній Генеральний прокурор Метт Вітакер з'явився в ефірі Fox News, щоб заявити, що підстав для імпічменту немає. Тому що "зловживання владою", в якому звинувачують Трампа, - це "не злочин". Це посилює неприємне відчуття, що президент США намагається врятуватися від усунення з посади, оголосивши себе над законом.