REUTERS

Білий дім провів конфіденційну перевірку рішення президента Дональда Трампа заблокувати військову допомогу США для України. Процес, який охопив сотні документів, виявив масштабні зусилля, націлені виправдати вчинок американського лідера постфактум. Також були суперечки щодо законності затримки допомоги.

Про це Washington Post з посиланням на трьох людей, ознайомлених із документами. Перевірку провів офіс адвоката Білого дому на тлі процесу імпічменту, який був запущений в Конгресі. Процес включав вивчення листування між головою адміністрації Міком Малвені й відомством Білого дому з питань бюджету, в якому сторони шукали способи виправдати рішення Трампа вже після того, як гроші для України були заблоковані в середині липня.

Читайте такожThe Guardian: Україна знала про блокування допомоги США до розмови Трампа з Зеленським

Відео дня

Один зі співрозмовників Washington post розповів, що юристи Білого дому занепокоєні, що ця перевірка викрила певні неприйнятні обговорення й факти, які можуть щонайменше принизити президента США. Наразі не відомо, чи листування Малвені або інші документи можуть створити проблеми для Трампа в процесі імпічменту. Але деякі співрозмовники видання сказали, що вони можуть спричинити політичні проблеми в разі публікації.

Неназвані співробітники Відомства з питань управління й бюджету визнали, що внутрішні обговорення про замороження 400 мільйонів доларів для України проводилися в серпні. Ці розмови вони описали як спокійні й рутинні. А вся увага була зосереджена на тому, щоб знайти спосіб «помирити» рішення президента з «Актом про бюджет й капіталовкладення». Адже документ вимагає, щоб виконавча гілка влади витрачала виділені кошти так, як схвалив Конгрес. І лише парламент може скасувати ці витрати.

«Були юридичні наслідки на кожному кроці блокування грошей з метою проведення перегляду політики», - сказала прес-секретар Відомства з питань управління й бюджету Рейчел Семмел.

Читайте такожWashington Post: Україна поступово зрозуміла, що хоче Трамп за допомогу

«Наше відомство тісно співпрацює з агенціями над виконанням бюджету. Проводилися рутинні процедури й практики, а не велися суперечки», - додала вона.

Затримка передачі військової допомоги для України в центрі процедури імпічменту, запущеного демократами в Палаті представників. Конгресмени перевіряють, чи намагався президент США змусити Україну відкрити політично вигідні для нього розслідування в обмін на американську допомогу, яка гостро потрібна Києву на тлі військової агресії Росії.

На початку серпня в листуванні Малвені попросив директора Відомства з питань управління й бюджету Рассела Воута обновити юридичне обґрунтування затримки допомоги для України. Також його цікавило, як довго її можна буде ще блокувати. Трамп ухвалив рішення за місяць до того без оцінки причин чи юридичного виправдання. Про це виданню сказали чиновники Білого дому.

Листи свідчать, що Воут і працівники його відомства наполягали на законності блокування грошей для України. В цей час члени Ради національної безпеки США й Держдепартаменту виступали проти. У Відомстві з питань управління й бюджету наполягали, що оскільки затримка «тимчасова», то вона законна. Головний юрист з питань бюджету склав 25 липня записку, в якій захищав рішення Трампа про блокування допомоги принаймні на короткий термін.

Читайте такожТрамп назвав Україну третьою у світі за корупцією й пояснив втручання Джуліані

Прохання Малвені обґрунтувати вчинок президента США з’явилося через кілька днів після того, як в Білому домі дізналися про те, що анонімний чиновник ЦРУ поскаржився головному адвокату відомства на телефонну розмову Трампа з лідером України Володимиром Зеленським, яка відбулася 25 липня. В скарзі йшлося, що американський президент вимагав від української сторони почати розслідування проти Джо Байдена і його сина Гантера, а також просував безпідставну теорію про втручання України в американські вибори у 2016 році.