Ілюстрація / REUTERS

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі визнала, що в країні немає армії, зброї та економічного потенціалу.

Таку заяву глава держави зробила під час зустрічі з представниками наукової спільноти, передає «Комерсант».

Читайте такожПротести в Тбілісі: поліція звела металеву "берлінську стіну" (фото)

Відео дня

«У нас немає ні армії, немає і не буде зброї, немає ні того великого економічного потенціалу, щоб навіть завоювати регіон», — сказала верховний головнокомандувач Грузії.

Проте відсутність цих речей, за її словами, компенсується за рахунок «іншої сильної зброї» — культури, знань і науки.

Зурабішвілі закликала представників наукової спільноти активно працювати за кордоном, поширюючи знання про Грузію як про «культурно-наукове середовище і центр Кавказу». При цьому вона зазначила, що про цю роль Тбілісі забувають самі грузини.

«Чому ми стали якоюсь закомплексованою нацією, в той час як у нас є величезні можливості», — зазначила вона.

Заяви Зурабішвілі стали причиною скандалу в Грузії. Президента розкритикували представники опозиції. Депутат Каха Окріашвілі вважає, що слова глави держави завдають шкоди репутації не тільки їй, але і правлячої партії. Член опозиційної партії «Європейська Грузія» Гіга Бокерія закликав Зурабішвілі «піти, якщо вона не може говорити», а мер Тбілісі Каха Каладзе порадив главі держави «більше думати, коли вона говорить про армію».

Прем'єр-міністр країни Георгій Гахарія заявив, що грузинська армія є сильною і ефективною одиницею, чия боєздатність зростає день від дня.

«Ми всі повинні вибачитися перед грузинською армією, і перш за все ми повинні віддати належне цим героям», — сказав він.

Адміністрація президента Грузії, коментуючи скандал, оприлюднила заяву про те, що слова Саломе Зурабішвілі про грузинську армію були спотворені і витлумачені поза контекстом.

В кінці листопада Зурабішвілі була обсвистана протестуючими в момент, коли вона виходила з ресторану. Учасники акції намагалися увійти до закладу, але президентська охорона не дала їм цього зробити. Мітингувальники заявили, що вважають Зурабішвілі «непридатним президентом» і хочуть, щоб вона і інші представники влади знали, що їм «ніде не буде комфортно».