Flickr/TheeErin

Наступає похмурий сезон, коли прогнози з усіх куточків світу будуть навипередки публікувати списки ризиків на 2020 рік. Є багато кандидатів, які можуть поселитися в цих списках: від Ірану до КНДР, від американських виборів до глобального потепління.

Однак, прем’єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчилль у свій час радив більше звертати увагу на сигнали надії.

«Песиміст завжди бачить труднощі в кожній можливості, а оптиміст – можливість у кожному виклику», - говорив британський прем’єр, зараховуючи себе до оптимістів, оскільки «користі бути кимось іншим немає».

Відео дня

Читайте такожAmerican Interest: Фільм «Джокер» став передвісником реального майбутнього без лідерів

Саме тому виконавчий директор Atlantic Council Фредерік Кемпе склав для сайту CNBC список шести джерел оптимізму на 2020 рік. Перше з них – зростання глобального процвітання. Світ ще ніколи не був таким хорошим. Глобальний добробут досяг найвищого рівня за всі часи, на що вказує нещодавно опублікований індекс Legatum Prosperity. В минулому десятиліття процвітання покращилося в 148 країнах у скоротилося лише у 19 зі 167, які увійшли в індекс й складають 99% населення планети.

Покращення стосується багатьох сфер: від охорони здоров’я до освіти дорослого населення, від забезпечення базових потреб до більшого поширення фінансової безпеки. Згідно з даними Світового банку, більше мільярда людей вибралися з критичної бідності з 1990-го року. Таким чином, лише 10% людей сьогодні живуть в критичному становищі. Це все ще тривожний показник, але водночас він найнижчий за всі часи.

Друга причина для оптимізму – найгірші місця світу покращуються. The Economist обирає «країну року» кожного грудня. Звання місця, яке найбільше покращилося в 2019 році, отримав Узбекистан. Вважається, що це стало заслугою прем’єр-міністра Шавката Мірзійоєва, який взяв на себе лідерство в країні після смерті узбецького автократа Іслама Карімова в 2016 році. The Economist зауважує, що до його смерті Узбекистан був «закритим суспільством, яким керували з надзвичайною жорстокістю й некомпетентністю».

Читайте такожВ Узбекистані правоохоронці на Корані заприсяглися не брати хабарів

«Режим варив дисидентів живцем, а також змушував легіони чоловіків, жінок і дітей збирати бавовну на полях», - пише видання.

Після звільнення голови спецслужб Узбекистану в 2018 році реформи Мірзійоєва пришвидшилися в 2019-му. Примусова праця відійшла в минуле, найбільш скандальна в’язниця країни була закрита. Іноземні журналісти отримали доступ до Узбекистану, а бюрократи припинили вимагати хабарі у малого бізнесу. Також The Economist відзначив Судан за зроблені великі кроки у боротьбі з деспотією. Адже масові протести в країні призвели до повалення «одного з найбільш підлих тиранів світу» Омара аль-Башира.

Третя причина для оптимізму – світовий середній клас ще ніколи не був таким великим, а половина людства живе в демократичних системах. Звісно, існують виправдані занепокоєння через зростання нерівності всередині як розвинутих країн, так і тих, що розвиваються. Однак, менше уваги приділялося більш позитивним тенденціям, зокрема тому, що нерівність між країнами скорочується от вже кілька років поспіль. Вперше після промислової революції близько половини населення планети можна назвати середнім класом.

Читайте такожAmerican Interest: Корупція – це новий комунізм

Крім того, майже половина людства живе в демократіях. Це велике досягнення, якщо пригадати, що впродовж більшої частини історії переважна більшість людей жили під контролем недемократичних режимів. На Китай припадає 90% тих, хто живе в умовах автократії. Поширена думка говорить, що Китай стає ще більш авторитарним й заохочує інших до цього. Втім, протести в Гонконзі й наближення виборів на Тайвані говорять про протилежне. Протести на Близькому Сході, зокрема в Ірані, Іраку й Лівані, також націлені проти корумпованих, сектантських режимів теж можуть стати рушієм демократичних змін. Тож варто стежити за цим в 2020 році.

Четверта причина – насильницьких конфліктів стало менше. В той час, як Велика Британія готується вийти з Євросоюзу наступного року, фаталісти на континенті знову взялися за своє. Але вони забувають, що у Західній Європі не було війн чи конфліктів впродовж трьох поколінь. І не останню роль в цьому зіграло заснування ЄС, а також встановлення миру між Францією й Німеччиною.

Автор також звертає увагу на загострення напруги між Китаєм і США. Однак, жодна зі сторін не хоче війни. Світова історія з 1500 року свідчить, що дві найбільші сили на світі воювали між собою майже половину цього періоду. Але після Другої світової війни почався історично мирний період. Потрібно звертати на це увагу більше, щоб зберегти цю тенденцію.

Читайте такожBusiness Insider: Нові диктатори брешуть, граються з популізмом і навіть обіцяють побороти корупцію

П’ята причина для оптимізму – люди стають розумнішими й більш терпимими.  Цитуючи книгу Стівена Пінкера «Просвітництво зараз», Білл Гейтс стверджує, що в середньому глобальний рівень IQ зростає на три позначки кожні десять років.

«Мозки дітей розвиваються більш повноцінно завдяки покращеному харчуванню й чистішому довкіллю», - писав Гейтс, цитуючи Пінкера.

«Подумайте про те, як багато символів ви розумієте кожного разу, коли перевіряєте екран свого телефона чи дивитеся на мапу в метро. Наш світ заохочує абстрактне мислення змалку. І це робить нас розумнішими», - вважає засновник Microsoft.

Також Гейтс зауважує, що якщо століття тому легально гомосексуалом можна було бути лише в 20 країнах світу, сьогодні це дозволено в 100. Опитування Legatum показало, що мешканці 11 країн стали більш терпимими, ніж вони були 10 років тому, зокрема у питаннях, які стосуються ЛГБТ-спільноти. Тим часом, жінки все активніше беруть участь в політиці. На них зараз припадає близько п’ятої частини членів національних парламентів. Світ безпрецедентно уважно прислухається, коли жінки скаржаться на дискримінацію чи сексуальне насильство.

Читайте такожThe Economist: Люди бояться технологій і боряться з прогресом, але це нормально

Шоста причина для оптимізму – технології можуть врятувати планету. Звісно, штучний інтелект з багатьох причин здається страшним. Водночас, історія переповнена прикладами, коли технологічні зміни приносили більше позитивного прогресу, ніж негативних наслідків. Передові технології можуть покращити охорону здоров’я й навіть вирішити кліматичні проблеми.

В статті для Світового економічного форуму в Давосі Джеремі О’Браян зауважив, що квантове обчислення може допомогти побороти кліматичні зміни, провівши симуляції, які виявлять нові каталізатори для зв’язування вуглецю. І це нове рішення буде ефективнішим і дешевшим, ніж нинішні моделі вирішення проблеми.

Автор зауважує, що для балансу, звісно, варто було б написати й про проблеми 2020 року, які можуть стати джерелом для песимізму. Але зрештою краще лишатися оптимістами перед Новим роком. Адже оптимісти більше готові шукати рішення для глобальних проблем, тому що вони вірять, що зможуть їх знайти.