Сулеймані ліквідували в аеропорту Багдада / Скріншот

Вранці у Багдадському міжнародному аеропорту удар з безпілотника США вбив високопоставленого генерала Ірану. І це, як оголосили у Вашингтоні, відбулося за наказом президента Дональда Трампа. Генерал Касем Сулеймані очолював потужний загін "Кудс", який входить в Корпус вартових ісламської революції.

Ракета з американського безпілотника MQ-9 вбила його і ще кількох представників іракських бойовиків, яких підтримує Тегеран. Ракета поцілила в конвой, який виїжджав з аеропорту столиці Іраку. Про це пише New York Times, додаючи, що генерал Сулеймані був архітектором майже кожної важливої операції розвідки Ірану й його збройних сил за останні два десятиліття. Його смерть стане серйозним ударом для Тегерану в розпал геополітичного конфлікту.

Чиновники США підготувалися до потенційної іранської атаки у відповідь, які могли б включати кібератаки й терористичні напади як проти американських інтересів, так і проти їх союзників. Ізраїль теж підготувався до ударів Ірану. Деякі найбільш популярні серед туристів місця в країні включно з гірськолижним курортом Хермон були закриті. Збройні сили Ізраїлю були переведені в бойову готовність.

Відео дня

Читайте такожЛіквідований США іранський генерал Сулеймані неодноразово відвідував Москву та зустрічався з Путіним – ЗМІ

"Вбивши генерала Сулеймані, Трамп пішов на крок, який відкидали президенти Джордж Буш-молодший і Барак Обама, побоюючись, що це призведе до початку війни між США й Іраном", - пише видання.

Багато республіканців наголошують, що рішення Трампа атакувати було виправданим, хоч це і найбільший випадок застосування військової сили його адміністрацією за весь час. А головні критики політики президента щодо Ірану наголошують, що ліквідація генерала може призвести до серйозних й непередбачуваних наслідків, які можуть призвести до спалаху насильства по всьому Близькому Сході.

"Сулеймані був ворогом США. Це не питання. Питання в тому, чи Америка справді щойно вбила без будь-якого схвалення Конгресу другу найвпливовішу людину Ірану, знаючи, що це потенційно може дати початок великій регіональній війні?" - сказав сенатор-демократ Крістофер Мерфі.

Міністр закордонних справ Ірану Джавад Заріф назвав ліквідацію генерала Сулеймані актом "міжнародного тероризму" й застеріг, що це була "небезпечна й дурна ескалація".

"США несуть відповідальність за всі наслідки свого негідного авантюризму", - написав Заріф у Twitter.

Читайте такожВерховний лідер Ірану відповів на вбивство генерала Сулеймані: обіцяє "сувору помсту"

"Яструби" серед експертів з питань Ірану вважають, що втрата генерала буде дуже болючою для іранського керівництва.

"Це нищівна втрата для іранських Вартових ісламської революції, режиму аятоли Хаменеї й його регіональних амбіцій", - сказав виконавчий директор Фонду оборони й демократії Марк Дубовіц.

"23 роки він був іранським еквівалентом командира Об'єднаного командування спеціальних операцій, директора ЦРУ й реального міністра закордонних справ Ірану. Він незамінний для іранського військового істеблішменту", - додав експерт.

Вказуючи на ці ж причини, інші аналітики застерігають, що Іран, швидше за все, відповість з небезпечною інтенсивністю.

"З іранської точки зору, важко уявити більш відвертий акт провокації. І важко уявити, що Іран не відповість на це з надзвичайною агресивністю", - сказав президент й виконавчий директор "Міжнародної кризової групи" Роберт Меллі.

Читайте такожІзраїль допускає варіант бомбардування Ірану

"Чи було це умисно з боку президента Трампа, чи ні, але це з усіх практичних перспектив оголошення війни", - додав Меллі, який був координатором Білого дому з питань Близького Сходу, Північної Африки й Перської затоки в адміністрації Обами.

Деякі чиновники США й радники адміністрації Трампа пропонують менш жорсткі сценарії. Вони стверджують, що демонстрація сили може переконати Іран, що його агресія проти американських інтересів й союзників стала надто небезпечною. І що американський президент, який міг здатися іранцям неспроможним йти на ризик, насправді готовий до ескалації.