Морган Ортагус / REUTERS

США розчаровані рішенням парламенту Іраку про виведення іноземних військ з території країни і розрив відносин з міжнародною коаліцією по боротьбі з ІДІЛ.

Про це заявила глава прес-служби Держдепартаменту Морган Ортагус, повідомляєРБК-Україна з посиланням на Reuters.

За її словами, США чекають роз'яснень з приводу юридичного характеру і впливу ухваленої іракським парламентом резолюції.

Відео дня

"Ми наполегливо закликаємо іракських лідерів ще раз оцінити важливість тривалих економічних відносин та відносин у сфері безпеки між двома країнами та подальшої присутності глобальної коаліції для боротьби з ІДІЛ", - заявила Ортагус.

Читайте такожБіля посольства США в Іраку ракети впали

Як повідомляв УНІАН, іракський парламент проголосував за виведення американських військ з території країни після гучної ліквідації іранського генерала Касема Сулеймані.

Нагадаємо, у ніч проти 3 січня американські військові поблизу аеропорту Багдада за вказівкою Трампа ракетним ударом вбили іранського генерала Касема Сулеймані. Прем'єр Іраку назвав такі дії США порушенням суверенітету країни.

Згодом Трамп звинуватив іранського генерала в причетності до загибелі тисяч американців та в планах убивства ще багатьох громадян США.

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф назвав вбивство іранського генерала "терористичним актом". Духовний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пригрозив США "серйозною помстою" за вбивство Сулеймані.

5 січня парламент Іраку проголосував за виведення американських військ з території країни після ліквідації Сулеймані.

Водночас міжнародна коаліція під проводом США на тлі обстрілів місць дислокації заявила про призупинення операції проти "Ісламської держави" в Іраку.

Військовий радник Верховного лідера Ірану генерал-майор Хоссен Деган заявив, що реакція Тегерана на вбивство армією США впливового генерала буде "напевно військової".

Канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон поширили спільну заяву, в якій закликають Іран відмовитися від силових акцій.