Міт Ромні / REUTERS

Сенатор Республіканської партії від штату Юта Міт Ромні заявив, що проголосує за одну зі статтей імпічменту президента США Дональда Трампа — зловживання владою. Уперше в американській політичній історії сенатор підтримає звинувачення проти президента зі своєї ж партії.

Про це Ромні заявив під час прескоференції в середу, 5 лютого, напередодні голосування щодо імпічменту, передає Громадське з посиланням на ABC News.

«Складне питання, на яке конституція зобов'язує сенаторів дати відповідь, полягає в тому, чи скоїв президент настільки крайню та кричущу дію, щоб вона відповідала визначенню особливо тяжкого злочину чи проступку. І відповідь — так», — сказав сенатор журналістам.

Відео дня

Читайте такожРейтинг Трампа найвищий за весь час його президентства - опитування

Водночас Міт Ромні заявив, що не підтримає другу статтю імпічменту Дональда Трампа — перешкоджання роботі Конгресу.

«Своїм голосом я скажу дітям та онукам, що я виконав свій обов'язок. Те, що зробив президент, було неправильно. Кричуще неправильно», — заявив сенатор.

Слід зазначити, що це вперше в американській політичній історії сенатор підтримає звинувачення проти президента зі своєї ж партії.

Нагадаємо, сьогодні, 5 лютого, о 16:00 за тихоокеанським часом (23:00 за Києвом) Сенат голосуватиме за статті імпічменту Трампа. У Демократичної партії немає достатньо голосів (66) у Сенаті, аби підтримали хоча б одне із двох звинувачень проти президента США.

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2019 року в США почалося розслідування щодо можливості імпічменту Трампа, після того, як співробітник спецслужб написав скаргу про тиск, який президент США, за його даними, чинив на президента України Володимира Зеленського з метою нашкодити своєму можливому супернику на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

19 грудня Палата представників оголосила імпічмент Трампу за двома представленими демократами статтями обвинувачення: у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу.

Звинувачення будуються на факті заморожування військової допомоги Україні влітку 2019 року і на свідченнях про те, що президент вимагав від Києва вести розслідування діяльності сина Байдена в Україні.

Звинувачення в перешкоджанні діяльності Конгресу пов'язано з тим, що Білий дім заборонив давати свідчення чиновникам і надавати документи, пов'язані з розслідуванням.

Республіканці і сам Трамп стверджують, що президент не порушив жодних законів.