REUTERS

Зрештою організатори Мюнхенської конференції з безпеки знайшли ємке англійське слово для щорічної великої зустрічі. Директор Вольфганг Ішингер дав цьогорічному звіту про стан безпеки заголовок: «Westlessnes». Українською це можна перекласти як «Беззахіддя».

Конференція, яка буде проходити в Мюнхені з п’ятниці до неділі, напевне, ознаменується відчуттям безпорадності Заходу, - пише Handelsblatt.

«Ми повинні не просто обговорити 27 окремих криз, а поставити фундаментальні питання про світовий порядок чи безлад, про майбутнє Заходу», - сказав Ішингер в понеділок, коли представляв свій звіт.

Відео дня

Читайте такожМеркель не братиме участь у Мюнхенській конференції

Він зауважив, що західний світ був основою світового порядку, але тепер він під тиском. В документі, який представив Ішингер, взагалі йдеться про його розпад. Вірогідно, це правда. США і країни Європи щонайменше з початку президенства Дональда Трампа більше не переслідують однакові цілі. Та й європейці між собою теж вже давно не такі одностайні, як мріяли канцлер Німеччини Гельмут Коль і президент Франції Франсуа Міттеран після завершення Холодної війни. Праві популісти в Угорщині й Польщі точно не асоціюють себе з концепцією відритої до світу ліберальної демократії.

Авторам звіту Мюнхенської конференції очевидно, що розпад трансатлантичної єдності або «Беззахіддя» вже давно було проаналізовано в усіх його вимірах. США і Європа давно перестали економічно домінувати у світі. Китай і підйом Азії змінили рівновагу. Глобальне опитування Pew Research Center, включене в Мюнхенський звіт, чітко на це вказує.

Згідно з опитуванням, США лишаються безперечним економічним лідером лише для жителів Південної Кореї, Японії й, власне, для самих американців. У європейських країнах, таких як Німеччина, Франція у Велика Британія, цю роль віддають більше Китаю. Такої ж думки дотримуються в Мексиці, Бразилії й Туреччині. В Кенії і ПАР американська економіка теж втрачає значення, а Китай – навпаки.

Читайте такожAmerican Interest: Росія веде політичну війну, і Заходу час завдати удар у відповідь

Загалом, 30-50% опитаних називали США й Китай найважливішими економіками світу. Євросоюз в такому статусі бачать максимум 13% опитаних. З точки зору Мюнхенського звіту, економічна сила й здатність просувати інтереси в сфері безпеки дуже пов’язані між собою. Оскільки США ще з часів адміністрації Барака Обами відмовлялися брати на себе роль глобального поліцейського, Європа повинна була заповнити цю прогалину. Принаймні в тому випадку, якщо світ і далі повинні формувати західні цінності демократії, ринкової економіки й особистої свободи. Однак, після анексії Криму Росією в 2014 році європейці не змогли показати себе як боєздатний військовий блок.

«Я вкрай розчарований неспроможністю європейської спільноти. Надзвичайно соромно, що ЄС з майже 500 мільйонами жителів у багатьох кризах не може продемонструвати свою дієздатність, яку він повинен показати. Чому ми абсолютно не здатні зробити свій внесок у завершення війни в Сирії?» - сказав Ішингер.

Читайте такожThe Atlantic: Росія – не захисник християнських цінностей, і багатьом у США час це зрозуміти

Організатори Мюнхенської конференції збираються закликати Європу рішуче діяти. Тим більше, що цього року подію вперше відвідає президент Франції Еммануель Макрон. Він хоче обговорити спільну ядерну стратегію. З одного боку, він хоче зміцнити ядерне стримування в інтересах Європі. Французькі ядерні сили досі не координуються з НАТО. Але в майбутньому вони повинні служити захисту Європи. Водночас, Макрон хоче ініціювати ядерне стримування, погодивши його з європейцями і НАТО.

Мюнхенська доповідь також містить аналіз британського центру IISS, згідно якому Європа наразі не здатна без допомоги США відбити напад Росії на країни Балтії. Також для зон загострення й війн поблизу зовнішніх кордонів ЄС, зокрема на Близькому Сході й в Північній Африці, у Європи немає власного рішення.

«Захист Європи наразі неможливий без допомоги США, на що ще раз вказав звіт Мюнхенської конференції», - йдеться в статті.

Читайте такожСенат США схвалив оборонний бюджет, який передбачає $300 мільйонів для України

Саме тому, попри хаотичну зовнішню політику Дональда Трампа, для Ішингера так важливо, щоб США знову були представлені на Мюнхенській конференції. Держсекретар Майк Помпео й міністр оборони Марк Еспер оголосили про свою участь, так само, як і один з найзапекліших ворогів американського президента лідер демократичної більшості в нижній палаті Конгресу Ненсі Пелосі.

Очікується, що на Мюнхенській конференції цього року будуть знову обговорюватися 27 окремих криз замість вирішення основної проблеми «Беззахіддя». Вперше в історії Ішингер навіть запросив до участі представників уряду Північної Кореї. Заступник міністра закордонних справ Німеччини спочатку погодився на це, але потім у понеділок змінив свою думку.