Ідліб \ REUTERS

У сирійському Ідлібі ескалація бойових дій - 27 лютого в результаті авіаудару там загинуло 33 турецьких військових. У відповідь на це на сьогодні Туреччина запланувала консультації з НАТО щодо ситуації, що склалася.

Читайте такожЗагострення ситуації в Ідлібі: число загиблих турецьких військових перевищило три десятки

Як повідомив губернатор турецької провінції Хатай, що межує із Сирією, Рахмі Доган, турецькі сили зазнали нападу з боку сирійських урядових військ (підтримуваних Росією). В результаті удару також є поранені, деякі у важкому стані, передає Anadolu.

Відео дня

Тим часом, глава Міноборони Туреччини Хулусі Акар прибув на кордон з Сирією для координації дій турецьких військових в Ідлібі. Главу турецького військового відомства супроводжують командувачі Сухопутними військами генерал Уміт Дюндар і ВПС генерал Хасан Кючюкакьюз.

Міністр національної оборони і командувачі родами військ оперативного штабу в «нульовій точці» турецько-сирійського кордону керують операціями проти цілей дамаського режиму в Ідлібі.

Перед від'їздом у Хатай Хулусі Акар взяв участь у нараді з питань безпеки, яка відбулася в Анкарі під головуванням президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана.

У зв'язку зі цією ситуацією Туреччина сьогодні, 28 лютого, почне консультації з НАТО після загибелі 33 своїх військових в сирійському Ідлібі, повідомив прес-секретар правлячої Партії справедливості і розвитку Омер Челік. За його словами, Анкара розглядає атаку сирійської армії як напад на все міжнародне співтовариство. За даними Financial Times, в ході консультацій можуть обговорити ініціювання п'ятої статті Договору про колективну оборону, згідно з якою напад на одного члена НАТО розцінюється як напад на всіх.

У свою чергу віце-президент Туреччини Фуат Октай заявив, що режим Асада заплатить високу ціну за загибель турецьких солдатів. Він заявив про рішучість Анкари до завдання ударів по об'єктах прихильників Асада. "Анкара змусить Башара Асада і його прихильників заплатити високу ціну за загибель турецьких військових у Сирії", - заявив Октай.

Він звернув увагу на військові злочини, що вчиняються прихильниками Асада в Сирії і назвав самого Башара Асада головою терористичного держави.