Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг заявляє, що усі країни-члени Альянсу закликають режим президента Сирії Башара Асада і Росію припинити напади і повітряні удари по турецьких позиціях у Сирії.

Про це Столтенберг сказав у Брюсселі на прес-конференції після проведення засідання Північноатлантичної ради, що скликане Туреччиною для консультацій на підставі статті 4-ї Північноатлантичного договору.

Столтенберг сказав, що будь-який член Альянсу може скликати засідання для проведення консультацій, якщо, на його думку, територіальна цілісність, політична незалежність або безпека опинилися під загрозою.

Відео дня

За його словами, Туреччина сьогодні поінформувала щодо безпекової ситуації в Сирії.

Читайте такожЕскалація в Ідлібі: в МЗС РФ прокоментували загибель турецьких військових

Також Столтенберг сказав, що члени Альянсу висловили глибокі співчуття у зв'язку з загибеллю турецьких солдатів під час повітряних бомбардувань минулої ночі в сирійському Ідлібі, а також висловили повну солідарність з Туреччиною.

"Члени НАТО засудили постійні і нерозбірливі повітряні удари з боку сирійського режиму і Росії у провінції Ідліб" - наголосив генеральний секретар НАТО.

Він наголосив, що члени Альянсу також закликали режим президента Сирії Башара Асада і Росію зупинити їхні наступальні дії, поважати міжнародне право і підтримати зусилля ООН, що спрямовані на мирне вирішення кризи.

"Ми закликаємо Росію і режим Асада зупинити їхні атаки, зупинити нерозбірливі повітряні атаки і також брати участь і підтримувати зусилля ООН щодо пошуку довготривалого політичного мирного рішення кризи у Сирії. І ми також закликаємо Росію і Сирію повністю поважати міжнародне право", - сказав генсек НАТО.

"Ця небезпечна ситуація має бути деескальована. І ми наполегливо закликаємо повернутися до режиму припинення вогню від 2018 року, щоби уникнути подальшого погіршення жахливої гуманітарної ситуації у регіоні, і дозволити терміновий гуманітарний доступ до тих, хто опинився у пастці в Ідлібі", - сказав Столтенберг.

Також він сказав, що Альянс продовжує підтримувати Туреччину з допомогою цілого комплексу заходів, і зокрема, завдяки посиленню повітряної оборони, що допомагає Туреччині проти загрози ракетних атак з території Сирії.