REUTERS

У тих, хто стежить за методами Росії щодо поширення дезінформації в ході електорального процесу, виникає два питання з наближенням виборів президента США. Наскільки великі апетити до ескалації серед російських спецслужб в 2020 році? І що задумала Служба зовнішньої розвідки РФ (СВР)?

Про це на сторінках New York Times пише професор Університету Джона Хопкінса Томас Рід, зауважуючи, що СВР вважають більш хитрою й компетентною, ніж її незграбні колеги з ГРУ. Дії останніх викрили на гарячому під час виборів в 2016 році. Питання лише в тому, як саме Росія спробує вплинути на американський виборчий процес з наближенням листопада. Вона буде "зливати" шкідливу інформацію, пустить в хід своїх тролів й фальшивки у соцмережах чи вдасться до більш руйнівних методів, використавши для цього пандемію коронавіруса?

Читайте такожCNN: У ФБР вважають, що Росія намагається змусити США "розірвати себе на шматки"

Відео дня

Минулого тижня американські розвідувальні служби опублікували висновки, які вказують на ескалацію з російського боку, а також на роботу СВР. Видання пише, що суть дезінформації полягає в тому, щоб посилити емоційну реакцію і таким чином розколоти потрібну цільову аудиторію. Це вдається зробити в тому випадку, якщо провокація опирається на розколи й тріщини в суспільстві, які вже існують. Антисемітизм й хиткі расові відносини можуть послужити прикладом таких невирішених суперечностей. Лише минулого тижня Facebook і Twitter оголосили, що викрили й зупинили нову російську кампанію вплину, націлену проти афро-американських виборців. Для цього використовувалася фальшива група в Африці. Іншим прикладом стали страхи й плітки про пандемію коронавірусу на тлі поганого управління й надмірної політизованості проблеми.

Автор зауважує, що Кремль не соромиться використовувати епідемії в своїх цілях. В останні десятиліття Холодної війни так звана "Служба А", відповідальна за дезінформацію спецгрупа КДБ, яку успадкувала СВР, активно використовувала інфекційні захворювання. На початку 1980-х років ця радянська майстерня брехні неодноразово звинувачувала ЦРУ в поширенні лихоманки денге на Кубі, а також малярії в Пакистані. Пакистанська операція називалася "Таргани". Працівники КДБ, відповідальні за неї, пізніше навіть отримали нагороди. Найвідомішим випадком використання хвороби в дезінформації стали спроби спецслужб Кремля виставити СНІД біологічною зброєю, яку нібито розробили в США.

Читайте такожNew York Times: Уряди повторюють помилки Чорнобиля під час пандемії коронавірусу

Пандемія COVID-19 в США, окрім страху, приваблива для спецоперацій Москви ще й тим, що вірус розповсюджується в розпал передвиборчої кампанії. Вона вже обросла суперечливими теоріями змови. А реакція президента Дональда Трампа на ситуацію стала причиною запеклих суперечок. Пандемія COVID-19 викриває низку протиріч, які російські спецслужби могли б "загострити".